Żurawina suszona: przepis, jak w domu suszyć żurawinę

2021-03-29
Żurawina suszona: przepis, jak w domu suszyć żurawinę
Autor: thinkstockphotos.com Żurawina ceniona jest za swoje właściwości i przyjemny cierpki smak. 
łatwy
30 min
4

Żurawina  jest nieoceniona dla zdrowia. Jej oryginalny cierpki smak - czyni z niej najbardziej pożądaną przekąskę. Zamiast kupować gotową suszoną żurawinę, lepiej ususzyć żurawinę samodzielnie. Radzimy, jak to zrobić. Spróbujcie żurawiny suszonej w domu o miękkiej konsystencji i cudownym smaku. Cieszcie się właściwościami własnoręcznie suszonej żurawiny!

SKŁADNIKI

  • 2 kg żurawiny
  • 2,25 kg cukru
  • 1.5 l wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żurawinę myjemy i odsączamy.
  • Z wody i cukru przygotowujemy syrop, który studzimy to temperatury 80ºC.
  • Wrzucamy do niego żurawinę i pozostawiamy je na 24 godziny.
  • Wyjmujemy owoce z syropu, płuczemy zimną wodą, by się nie kleiły.
  • Gdy obeschną układamy w suszarce do grzybów lub w piekarniku z termoobiegiem i suszymy w temperaturze 50-70ºC.
  • Żurawina jest gotowa, gdy  nie ma już w sobie wody, ale wciąż jest elastyczna.
  • Tak suszoną żurawinę przechowujemy w szklanych lub metalowych szczelnie zamykanych pojemnikach, w możliwie niskiej temperaturze - by jak najdłużej zachowała swoje cenne składniki.