Żurawina: przepis na galaretkę z żurawiny z melisą cytrynową
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Żurawina słynie z wysokiej zawartości witaminy C. Późną jesienią warto przygotować przetwory z żurawiny - np. galaretkę doprawioną melisą cytrynową. Będzie ona świetnym dodatkiem do deserów albo dań wytrawnych. Sprawdź nasz przepis!
SKŁADNIKI
- 2 kg dojrzałych żurawin
- 2 kg cukru
- szklanka wody
- listki melisy cytrynowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żurawiny dokładnie oczyścić i odsączyć. Włożyć do dużego garnka.
- Dodać cukier i wodę. Gotować tak długo, aż owoce całkowicie się rozgotują (od czasu do czasu mieszać).
- Następnie przetrzeć je przez sito o drobnych oczkach.
- Przecier ustawić na ogniu i gotować przez 3 do 5 minut. Gorącą masę przelać do umytych i wyparzonych słoików, dodać po listku melisy cytrynowej, zamknąć i ostudzić.
- Pasteryzować w temperaturze 90
o C. Galaretkę z żurawin można podawać do gorącego drobiu i dziczyzny lub (rozmieszaną z chrzanem, musztardą i sokiem z cytryny) jako sos do zimnych mięs i pasztetów.