Żurawina: pikantny dżem żurawinowo-musztardowy
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Wielbiciele wytrawnych smaków z pewnością docenią ten wyjątkowy dżem. Jego bazą jest świeża żurawina amerykańska. W połączeniu z pikantnym chili doskonale smakuje i rozgrzewa w chłodne jesienne popołudnia oraz wieczory. Wypróbuj przepis na pikantny dżem żurawinowo-musztardowy.
Pikantny dżem żurawinowo-musztardowy doskonale sprawdza się w roli dipu do sera koziego, owczego, bergkäse lub parmezanu. Słodko-pikantna nuta idealnie pasuje także do sera pleśniowego, jak np. gorgonzola czy roquefort. Dżem stanowi też wykwintny dodatek do pieczonego sera camembert.
źródło: materiały prasowe
SKŁADNIKI
- 500 g świeżej żurawiny amerykańskiej
- 100 ml wody
- 10 g proszku musztardowego
- 4 łyżki stołowe octu balsamicznego sherry (ewentualnie zamiast tego ocet owocowy)
- 1 łyżka stołowa ziaren gorczycy
- 1 czerwona papryczka chili
- 250 g cukru żelującego (2:1)
- 1 małe opakowanie kwasku cytrynowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żurawinę amerykańską włożyć do garnka i zalać wodą. Wymieszać proszek musztardowy z octem, ziarnami gorczycy i przeciętą wzdłuż papryczką chili. Dodać cukier żelujący i znów wymieszać.
- Mieszając, zagotować i pozostawić na wolnym ogniu przez 3 minuty (cały czas mieszając). Dodać kwasek cytrynowy.
- Natychmiast nalać po brzegi słoików. Zamknąć słoiki i postawić dnem do góry na ok. 10 minut.