Żurawina: pikantny dżem żurawinowo-musztardowy

2021-03-29
Pikantny dżem żurawinowo-musztardowy
Autor: materiały prasowe Pikantny dżem żurawinowo-musztardowy to znakomity dodatek zwłaszcza do wyrazistych w smaku serów
łatwy
30 min
4

Wielbiciele wytrawnych smaków z pewnością docenią ten wyjątkowy dżem. Jego bazą jest świeża żurawina amerykańska. W połączeniu z pikantnym chili doskonale smakuje i rozgrzewa w chłodne jesienne popołudnia oraz wieczory. Wypróbuj przepis na pikantny dżem żurawinowo-musztardowy.

Pikantny dżem żurawinowo-musztardowy doskonale sprawdza się w roli dipu do sera koziego, owczego, bergkäse lub parmezanu. Słodko-pikantna nuta idealnie pasuje także do sera pleśniowego, jak np. gorgonzola czy roquefort. Dżem stanowi też wykwintny dodatek do pieczonego sera camembert.

źródło: materiały prasowe

SKŁADNIKI

  • 500 g świeżej żurawiny amerykańskiej
  • 100 ml wody
  • 10 g proszku musztardowego
  • 4 łyżki stołowe octu balsamicznego sherry (ewentualnie zamiast tego ocet owocowy)
  • 1 łyżka stołowa ziaren gorczycy
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 250 g cukru żelującego (2:1)
  • 1 małe opakowanie kwasku cytrynowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żurawinę amerykańską włożyć do garnka i zalać wodą. Wymieszać proszek musztardowy z octem, ziarnami gorczycy i przeciętą wzdłuż papryczką chili. Dodać cukier żelujący i znów wymieszać. 
  • Mieszając, zagotować i pozostawić na wolnym ogniu przez 3 minuty (cały czas mieszając). Dodać kwasek cytrynowy.
  • Natychmiast nalać po brzegi słoików. Zamknąć słoiki i postawić dnem do góry na ok. 10 minut.
Redakcja
więcej