Zamrażanie roślin przyprawowych w kostkach
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zamrażanie jest to sposób konserwowania, dzięki któremu rośliny w znacznym stopniu zachowują swą wartość. W ten sposób można przechować wiele liściastych roślin przyprawowych i ziół: bazylię, czosnek niedźwiedzi, nać pietruszki, koperek, szczypiorek, melisę, estragon i wiele innych.
SKŁADNIKI
- ulubione zioła lub rośliny przyprawowe
- woda (przegotowana lub mineralna niegazowana)
- pojemnik na kostki lodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Liście ziół lub roślin przyprawowych umyć i osuszyć na kuchennych ścierkach.
- Posiekać nożem lub w malakserze.
- Posiekane liście upchnąć w pojemnikach do lodu.
- Pojemniki wstawić do zamrażalnika lub zamrażarki.
- Po 24 godzinach zamrożone kostki wyjąć i przełożyć do torebki na mrożonki. Podpisać i schować w zamrażarce.
- Używać według potrzeby. Można przechowywać do 8 miesięcy.