Wegetariańskie leczo na zimę: przepis

2021-03-29
Polsoja
Wegetariańskie leczo pasteryzowane
Autor: Polsoja Wegetariańskie leczo warto zapasteryzować - wtedy można się cieszyć smakiem warzyw także zimą
łatwy
40 min
4

Wegetariańskie leczo to potrawa nie tylko dla jaroszy. Jeśli poddasz je pasteryzacji, będziesz cieszyć się smakiem lata również w zimie. Jest to również świetny pomysł dla tych, którzy w czasie wyjazdów nie lubią stołować się w barach czy restauracjach. Wypróbuj nasz przepis na wegetariańskie leczo na zimę.

SKŁADNIKI

  • 7 papryk (czerwonych, żółtych, zielonych)
  • 8 średnich pomidorów
  • 2 cukinie
  • 1 bakłażan
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy wg uznania: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, tymianek, chilli, papryka wędzona, cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w talarki cebulę, a następnie dodać pokrojoną paprykę, cukinię, bakłażan, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn i dusić 5-7 minut.
  • W międzyczasie sparzyć, obrać i pokroić w kostkę pomidory, a następnie dodać do gotujących się warzyw i dusić kolejne 15 minut.
  • Dodać pozostałe zioła i przyprawy, a jeśli ktoś chce leczo z „wkładką”, można dodać do niego podsmażone parówki sojowe lub wędzone tofu.
  • Gorące leczo należy przełożyć do słoików i zakręcić. Słoiki pasteryzować w piekarniku w temperaturze 100°C przez 20-25 minut, a następnie wyciągnąć i postawić dnem do góry przynajmniej na dobę.
Polsoja