Wegetariańskie leczo na zimę: przepis
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Wegetariańskie leczo to potrawa nie tylko dla jaroszy. Jeśli poddasz je pasteryzacji, będziesz cieszyć się smakiem lata również w zimie. Jest to również świetny pomysł dla tych, którzy w czasie wyjazdów nie lubią stołować się w barach czy restauracjach. Wypróbuj nasz przepis na wegetariańskie leczo na zimę.
SKŁADNIKI
- 7 papryk (czerwonych, żółtych, zielonych)
- 8 średnich pomidorów
- 2 cukinie
- 1 bakłażan
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy wg uznania: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, tymianek, chilli, papryka wędzona, cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w talarki cebulę, a następnie dodać pokrojoną paprykę, cukinię, bakłażan, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn i dusić 5-7 minut.
- W międzyczasie sparzyć, obrać i pokroić w kostkę pomidory, a następnie dodać do gotujących się warzyw i dusić kolejne 15 minut.
- Dodać pozostałe zioła i przyprawy, a jeśli ktoś chce leczo z „wkładką”, można dodać do niego podsmażone parówki sojowe lub wędzone tofu.
- Gorące leczo należy przełożyć do słoików i zakręcić. Słoiki pasteryzować w piekarniku w temperaturze 100°C przez 20-25 minut, a następnie wyciągnąć i postawić dnem do góry przynajmniej na dobę.