Szybka marmolada dyniowo-jabłkowa: sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Dynie i jabłka to klasyczny duet, jeśli chodzi o słodkie przetwory na zimę. Marmolada dyniowo-jabłkowo będzie oryginalnym dodatkiem do ciast i ciasteczek. Sprawdź, jak ją zrobić - podajemy łatwy przepis.
SKŁADNIKI
- 50 dag dojrzałej dyni
- 50 dag kwaskowych jabłek
- 25 dag cukru owocowego
- 1 torebka środka żelującego - np. Dżemix
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię i jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wymieszać cukier ze środkiem żelującym, dodać owoce.
- Zagotować, stale mieszając. Następnie gotować jeszcze przez około 2 min na małym ogniu.
- Gorącą marmoladą napełnić słoiki i natychmiast je zamknąć.