Szybka galaretka z żurawiny na zimę - do deserów i mięs

2021-03-29
Galaretka z żurawiny
Autor: pixabay.com Galaretka z żurawiny sprawdzi się i do mięs, i zimowych deserów
łatwy
25 min
4

Żurawina jest uniwersalnym dodatkiem smakowym - zwłaszcza w wersji przetworzonej. Pyszna galaretka z żurawiny może być serwowana zarówno w deserach, jak i do mięs. Sprawdź, jak przygotować żurawinę na zimę w formie galaretki.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki żurawiny
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żurawiny gotuj z wodą pod przykryciem przez 15 minut, aż zmiękną (uważaj, aby nie wykipiały).
  • Przetrzyj masę przez sito.
  • Dodaj cukier i przez 3 minuty gotuj.
  • Przełóż do słoika i szczelnie zamknij.
Redakcja
więcej