Syrop z akacji: przepis. Zróbcie go dla przyjemności lub... zdrowia

Syrop z akacji
Autor: Shutterstock Syrop z akacji i napój przygotowany z rozcieńczonego wodą syropu
łatwy
20 min
12

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Wiosną wszędzie zobaczysz piękne białe kwiaty robinii akacjowej, które pachną NIESAMOWICIE. Wypróbuj przepis na syrop z kwiatów akacji, bo one również świetnie smakują! Syrop z akacji to aromatyczny dodatek do napojów, ale także remedium na takie dolegliwości, np. na zatrzymywanie wody w organizmie, męczący kaszel, przeziębienie, problemy z trawieniem. Ten smakowity syrop wzmacnia też układ nerwowy!

Działanie miłosne kwiatów akacji

Kwiaty robinii akacjowej, pospolicie nazywane akacją lub polskim jaśminem, mają wyjątkowy aromat. Ich zapach uważa się za szalenie erotyczny. Łączy w sobie aromaty kwiatów i nuty orzechowe. Dosłownie upaja zmysły.

Zapewne z tego powodu już w starożytnym Egipcie kwiatom akacji przypisywano działanie afrodyzjakalne. Uważano, że dodane do napoju lub jedzenia przedłużają stosunek i zwiększają wrażenia zmysłowe. Koniecznie spróbujcie syropu z kwiatów akacji i sprawdźcie, ile prawdy w dawnych wierzeniach starożytnych.  

Syrop  z akacji dla zdrowia

Kwiaty akacji zawierają cenne dla zdrowia olejki eteryczne, które przede wszystkim wpływają korzystnie na działanie układu moczowego  i prawidłową pracę nerek. Pomagają uniknąć zatrzymywania wody w organizmie, a więc także zatrzymywania toksyn wraz z moczem

Łagodzą dolegliwości związane z dną moczanową (przy stosowaniu dodatkowo diety niskopurynowej) i kamicą nerkową

Syrop przyda się też w przypadku męczącego kaszlu, przeziębienia oraz  płukania jamy ustnej i gardła przy infekcji górnych dróg oddechowych.

Łagodzi również bóle brzucha i problemy z trawieniem.

Działa też korzystnie na układ nerwowy, wzmacniając go.

SKŁADNIKI

  • 5 litrów kwiatów akacji
  • 2,5 litra wrzącej wody
  • 250 g cukru
  • 2 opakowania pektyny (50 g)
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 4 owocnie kardamonu (opcjonalnie)
  • 125 ml soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oberwij kwiaty z szypułek, włóż do dużego słoika, zalej wrzątkiem, zamknij i odstaw na 6 godzin.
  • Zawartość słoja przelej do dużego garnka ze stali nierdzewnej. Dodaj cukier i pektynę. Wymieszaj do rozpuszczenia. Dodaj do kwiatów pokruszone owocnie kardamonu i pastę waniliową. 
  • Doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż zmniejszy się do ⅔ początkowej objętości. 
  • Następnie przecedź na sicie lub w durszlaku. Odcedzone kwiaty wyciśnij.
  • Dodaj sok z cytryny, zagotuj. Przelej do małych słoiczków lub buteleczek.
  • Dodawaj do wody gazowanej lub innych napojów.
Beszamel - Jadalne Chwasty
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej