Syrop z akacji: przepis. Zróbcie go dla przyjemności lub... zdrowia

Wiosną wszędzie zobaczysz piękne, białe kwiaty robinii akacjowej, które pachną niesamowicie. Spróbuj przygotować syrop z tych kwiatów, ponieważ mają także wyjątkowy smak! Syrop z akacji to aromatyczny dodatek do napojów, a także remedium na dolegliwości, takie jak zatrzymywanie wody w organizmie, męczący kaszel, przeziębienie i problemy z trawieniem. Ten pyszny syrop wzmacnia również układ nerwowy!

Syrop z akacji

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Syrop z akacji i napój przygotowany z rozcieńczonego wodą syropu
łatwy
20 min
12

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zalety kwiatów robinii akacjowej

Kwiaty robinii akacjowej mają wiele zalet, które sprawiają, że są cenione zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Oto niektóre z najważniejszych:

  • Aromatyczny zapach i smak: kwiaty robinii akacjowej mają przyjemny, słodki zapach i smak, który jest często wykorzystywany do przygotowania syropów, napojów i deserów.
  • Właściwości lecznicze: syrop z kwiatów robinii akacjowej jest znany ze swoich właściwości leczniczych. Pomaga w łagodzeniu kaszlu, przeziębień, a także problemów z trawieniem.
  • Działanie moczopędne: kwiaty robinii akacjowej mają działanie moczopędne, co pomaga w walce z zatrzymywaniem wody w organizmie.
  • Wsparcie dla układu nerwowego: spożywanie syropu z tych kwiatów może wspierać układ nerwowy, pomagając w redukcji stresu i poprawie nastroju.
  • Bogactwo składników odżywczych: kwiaty robinii akacjowej zawierają wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały, które wspomagają ogólne zdrowie.
  • Działanie przeciwzapalne: ekstrakty z kwiatów robinii akacjowej mają właściwości przeciwzapalne, co może pomagać w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie.
  • Wsparcie dla układu oddechowego: ze względu na swoje właściwości łagodzące, kwiaty robinii akacjowej mogą być stosowane jako pomoc w przypadku dolegliwości układu oddechowego, takich jak kaszel i przeziębienia.
  • Estetyczne walory: piękne, białe kwiaty robinii akacjowej mogą być także dekoracją ogrodów, dodając im uroku i koloru wiosną.

Działanie miłosne kwiatów akacji

Kwiaty robinii akacjowej, pospolicie nazywane akacją lub polskim jaśminem, mają wyjątkowy aromat. Ich zapach uważa się za szalenie erotyczny. Łączy w sobie aromaty kwiatów i nuty orzechowe. Dosłownie upaja zmysły.

Zapewne z tego powodu już w starożytnym Egipcie kwiatom akacji przypisywano działanie afrodyzjakalne. Uważano, że dodane do napoju lub jedzenia przedłużają stosunek i zwiększają wrażenia zmysłowe. Koniecznie spróbujcie syropu z kwiatów akacji i sprawdźcie, ile prawdy w dawnych wierzeniach starożytnych.  

Syrop  z akacji dla zdrowia

Kwiaty akacji zawierają cenne dla zdrowia olejki eteryczne, które przede wszystkim wpływają korzystnie na działanie układu moczowego  i prawidłową pracę nerek. Pomagają uniknąć zatrzymywania wody w organizmie, a więc także zatrzymywania toksyn wraz z moczem

Łagodzą dolegliwości związane z dną moczanową (przy stosowaniu dodatkowo diety niskopurynowej) i kamicą nerkową

Syrop przyda się też w przypadku męczącego kaszlu, przeziębienia oraz  płukania jamy ustnej i gardła przy infekcji górnych dróg oddechowych.

Łagodzi również bóle brzucha i problemy z trawieniem.

Działa też korzystnie na układ nerwowy, wzmacniając go.

SKŁADNIKI

  • 5 litrów kwiatów akacji
  • 2,5 litra wrzącej wody
  • 250 g cukru
  • 2 opakowania pektyny (50 g)
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 4 owocnie kardamonu (opcjonalnie)
  • 125 ml soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oberwij kwiaty z szypułek, włóż do dużego słoika, zalej wrzątkiem, zamknij i odstaw na 6 godzin.
  • Zawartość słoja przelej do dużego garnka ze stali nierdzewnej. Dodaj cukier i pektynę. Wymieszaj do rozpuszczenia. Dodaj do kwiatów pokruszone owocnie kardamonu i pastę waniliową. 
  • Doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż zmniejszy się do ⅔ początkowej objętości. 
  • Następnie przecedź na sicie lub w durszlaku. Odcedzone kwiaty wyciśnij.
  • Dodaj sok z cytryny, zagotuj. Przelej do małych słoiczków lub buteleczek.
  • Dodawaj do wody gazowanej lub innych napojów.
Beszamel - Jadalne Chwasty
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej...