Syrop z akacji: przepis na aromatyczny dodatek do napojów gazowanych

łatwy
20 min
12

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Wiosną wszędzie zobaczysz piękne białe kwiaty robinii akacjowej, które pachną NIESAMOWICIE. Wypróbuj przepis na syrop z kwiatu akacji, bo one również świetnie smakują! Syrop z akacji to aromatyczny dodatek do napoi, jak z opowieści Tysiąca i Jednej Nocy.

Działanie miłosne kwiatów akacji

Kwiaty robinii akacjowej, pospolicie nazywane akacją lub polskim jaśminem, mają wyjątkowy aromat. Ich zapach uważa się za szalenie erotyczny. Łączy w sobie aromaty kwiatów i nuty orzechowe. Dosłownie upaja zmysły. Zapewne z tego powodu już w starożytnym Egipcie kwiatom akacji przypisywano działanie afrodyzjakalne. Uważano, że dodane do napoju lub jedzenia przedłużają stosunek i zwiększają wrażenia zmysłowe. Koniecznie spróbujcie syropu z kwiatów akacji i sprawdźcie, ile prawdy w dawnych wierzeniach starożytnych.  

SKŁADNIKI

  • 5 litrów kwiatów akacji
  • 2,5 litra wrzącej wody
  • 250 g cukru
  • 2 opakowania pektyny (50 g)
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 4 owocnie kardamonu (opcjonalnie)
  • 125 ml soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oberwij kwiaty z szypułek, włóż do dużego słoika, zalej wrzątkiem, zamknij i odstaw na 6 godzin.
  • Zawartość słoja przelej do dużego garnka ze stali nierdzewnej. Dodaj cukier i pektynę. Wymieszaj do rozpuszczenia. Dodaj do kwiatów pokruszone owocnie kardamonu i pastę waniliową. 
  • Doprowadź do wrzenia. Gotuj, aż zmniejszy się do ⅔ początkowej objętości. 
  • Następnie przecedź na sicie lub w druszlaku. Odcedzone kwiaty wyciśnij.
  • Dodaj sok z cytryny, zagotuj. Przelej do małych słoiczków lub buteleczek.
  • Dodawaj do wody gazowanej lub innych napoi. 
Beszamel: Jakie przetwory z owoców zrobić w czerwcu
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej