Suszone pomidory - jak je zrobić?
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Podajemy prosty przepis na suszone pomidory. Pyszne i zdrowe! Jeśli chcesz, aby zimą zawartość twojej spiżarni cieszyła oko i urozmaicała dania - zabierz się już teraz do ich przygotowania.
SKŁADNIKI
- 1 kg dużych pomidorów
- łyżka soli
- oliwa (ok. ½ litra)
- ocet
- czosnek (po dwa ząbki na słoik)
- oregano
- bazylia do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrój pomidory na połówki lub ćwiartki.
- Wydrąż je, osusz papierem i ułóż (skórką do dołu) na blasze wyłożonej pergaminem. Posyp pomidory solą.
- Susz przez minimum 3 godz. w piekarniku nastawionym na maksymalnie 90°C.
- Po 1,5 godz. sprawdzaj co 30 min, czy pomidory się nie przypalają.
- Wyjmij blachę, gdy pomidory się przyrumienią, zaczną czernieć na brzegach, a ich miąższ będzie suchy i miękki. Wymieszaj pomidory z ziołami. Skrop octem.
- Przełóż do słoików (do 3/4 wysokości), dodając po 2 ząbki czosnku.
- Zalej gorącą oliwą. Od razu zamknij słoiki i odwróć do góry dnem, by się „zawekowały”.