Surowa galaretka z aronii na zimę: łatwy przepis
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Przetwory z aronii zawierają dużo witamin, składników mineralnych oraz flawonoidów, silnych przeciwutleniaczy. Te ostatnie chronią nas przed nowotworzeniem, regulują ciśnienie krwi i dbają o nasze oczy. Najwięcej witamin, szczególnie witaminy C, mają surowe przetwory z aronii. Tak przygotowaną galaretkę można śmiało przechowywać w chłodnej spiżarni przez całą zimę. Jeśli jednak nie zależy wam na dużej dawce witaminy C, to możecie galaretkę pasteryzować.
SKŁADNIKI
- 1 kg przecieru z aronii
- 1,5 g cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce obrać z szypułek, zmiażdżyć i przetrzeć przez sito lub ręczną maszynkę do przecierania. Uzyskany przecier zważyć.
- Do wyparzonej miski wlać przecier i stopniowo, dosypując cukier ucierać wygotowaną drewnianą pałką lub mieszać łyżką. Czynność tę należy wykonywać do chwili, gdy cukier całkowicie się rozpuści i przesyci przecier owocowy.
- Po rozpuszczeniu się cukru gęstniejącą galaretkę przełożyć do wyparzonych słoików i natychmiast zamknąć. Przechowywać w chłodnej spiżarni.
- Galaretkę można także pasteryzować, choć to ze stratą dla witaminy C, która ulega rozkładowi pod wpływem temperatury.
- Jeśli do pasteryzacji używacie słoików typy weck to słoiki należy zapełniać galaretą pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry i pasteryzować w temperaturze 75°C przez 45 minut, następnie pozostawić do ostygnięcia, klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania. Jeśli używacie słoików typu twist-off, to należy galaretkę zagotować, a po zakręceniu słoika z gorącym musem (dobrze jest uzbroić się w robocze rękawiczki bawełniane pokryte lateksem), odwrócić słoik do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
- Podczas całego procesu warto przestrzegać zasad pasteryzacji owoców.