Surowa galaretka z aronii na zimę: łatwy przepis

2021-03-29
Surowa galaretka z aronii na zimę: łatwy przepis
Autor: thinkstockphotos.com Aronia ma wiele drogocennych dla naszego organizmu substancji.
łatwy
40 min
4

Przetwory z aronii zawierają dużo witamin, składników mineralnych oraz flawonoidów, silnych przeciwutleniaczy.  Te ostatnie chronią nas przed nowotworzeniem, regulują ciśnienie krwi i dbają o nasze oczy. Najwięcej witamin, szczególnie witaminy C, mają surowe przetwory z aronii. Tak przygotowaną galaretkę można śmiało przechowywać w chłodnej spiżarni przez całą zimę. Jeśli jednak nie zależy wam na dużej dawce witaminy C, to możecie galaretkę pasteryzować. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg przecieru z aronii
  • 1,5 g cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce obrać z szypułek, zmiażdżyć i przetrzeć przez sito lub ręczną maszynkę do przecierania. Uzyskany przecier zważyć.
  • Do wyparzonej miski wlać przecier i stopniowo, dosypując cukier ucierać wygotowaną drewnianą pałką lub mieszać łyżką. Czynność tę należy wykonywać do chwili, gdy cukier całkowicie się rozpuści i przesyci przecier owocowy. 
  • Po rozpuszczeniu się cukru gęstniejącą galaretkę przełożyć do wyparzonych słoików i natychmiast zamknąć. Przechowywać w chłodnej spiżarni.
  • Galaretkę można także pasteryzować, choć to ze stratą dla witaminy C, która ulega rozkładowi pod wpływem temperatury. 
  • Jeśli do pasteryzacji używacie słoików typy weck to słoiki należy zapełniać galaretą pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry i pasteryzować w temperaturze 75°C przez 45 minut, następnie pozostawić do ostygnięcia, klipsy można zdjąć po 24 godzinach od zawekowania. Jeśli używacie słoików typu twist-off, to należy galaretkę zagotować, a po zakręceniu słoika z gorącym musem (dobrze jest uzbroić się w robocze rękawiczki bawełniane pokryte lateksem), odwrócić słoik do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. 
  • Podczas całego procesu warto przestrzegać zasad pasteryzacji owoców
Redakcja
więcej