Surówka z cukinii, papryki, marchewki i cebuli – doskonała surówka do słoika na zimę
2022-07-14
łatwy
40 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Warto robić przetwory na zimę, by móc się później cieszyć wiosenno-letnimi smakami zamkniętymi w słoikach. Oto kolorowa sałatka z letnich warzyw – świetny dodatek do obiadów.
Wybierajmy małe i średnie cukinie – są mniej gąbczaste i mają mniej pestek.
SKŁADNIKI
- 3–4 małe cukinie
- 2 kolorowe papryki
- 1 duża marchew
- 2 duże cebule
- olej rzepakowy
- ziarna czarnego pieprzu
- ziarna ziela angielskiego
- goździki
- liście laurowe
- gorczyca
- zalewa:
- 1 szklanka octu – polecam estragonowy
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki soli
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wyparzyć słoiki i nakrętki.
- Umyć i obrać warzywa.
- Paprykę pokroić w plastry, cebulę w piórka. Marchew i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w cienkie słupki.
- Warzywa posolić i odstawić na 2 godziny.
- Po upływie tego czasu osączyć warzywa i poukładać je w przygotowanych słoikach, dodając do każdego ziele angielskie, listek laurowy, 4 ziarna pieprzu, pół łyżeczki gorczycy.
- Zagotować zalewę octową z cukrem, solą i ostrą papryką. Gorącą zalać warzywa w słoikach. Do każdego dodać po łyżce oleju. Zamknąć, dobrze dokręcając nakrętki.
- Słoiki wekować w wodzie sięgającej do kołnierzy słoików. Gotować 15 minut od chwili wrzenia.
- Po tym czasie dokręcić każdy słoik i odwrócić do góry dnem. Studzić w cieple (np. pod kocem).
Przetwory w lipcu - co na zimę przygotować w lipcu [ściąga]