Surówka z cukinii, papryki, marchewki i cebuli – doskonała surówka do słoika na zimę

Przetwory na zimę
Autor: Shutterstock Warto robić przetwory, by później cieszyć się ich smakiem zimą i na przednówku
łatwy
40 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Warto robić przetwory na zimę, by móc się później cieszyć wiosenno-letnimi smakami zamkniętymi w słoikach. Oto kolorowa sałatka z letnich warzyw – świetny dodatek do obiadów.

Wybierajmy małe i średnie cukinie – są mniej gąbczaste i mają mniej pestek.

SKŁADNIKI

  • 3–4 małe cukinie
  • 2 kolorowe papryki
  • 1 duża marchew
  • 2 duże cebule
  • olej rzepakowy
  • ziarna czarnego pieprzu
  • ziarna ziela angielskiego
  • goździki
  • liście laurowe
  • gorczyca
  • zalewa:
  • 1 szklanka octu – polecam estragonowy
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki soli
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wyparzyć słoiki i nakrętki.
  • Umyć i obrać warzywa.
  • Paprykę pokroić w plastry, cebulę w piórka. Marchew i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w cienkie słupki.
  • Warzywa posolić i odstawić na 2 godziny.
  • Po upływie tego czasu osączyć warzywa i poukładać je w przygotowanych słoikach, dodając do każdego ziele angielskie, listek laurowy, 4 ziarna pieprzu, pół łyżeczki gorczycy.
  • Zagotować zalewę octową z cukrem, solą i ostrą papryką. Gorącą zalać warzywa w słoikach. Do każdego dodać po łyżce oleju. Zamknąć, dobrze dokręcając nakrętki.
  • Słoiki wekować w wodzie sięgającej do kołnierzy słoików. Gotować 15 minut od chwili wrzenia.
  • Po tym czasie dokręcić każdy słoik i odwrócić do góry dnem. Studzić w cieple (np. pod kocem).
Przetwory w lipcu - co na zimę przygotować w lipcu [ściąga]
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej