Sok z kiszonych buraków na odporność i dobrą morfologię
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Buraki są bardzo smaczne i doskonale nadają się na zupę, na jarzynkę i jako dodatek do przystawek. Warto pamiętać, że lepiej ich nie gotować tylko piec w całości, bo wtedy zachowujemy jak najwięcej ich cennych składników.
SKŁADNIKI
- 1 kg małych buraków ćwikłowych,
- 2 litry wody,
- 3 łyżeczki soli,
- 3 ząbki czosnku,
- skórka razowego chleba
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane i pokrojone w plasterki buraki włożyć do kamiennego garnka i zalać przegotowaną ostudzoną wodą.
- Dodać sól, czosnek i skórkę chleba zawiniętą w gazę.
- Garnek przykryć gazą i zostawić na 3 dni w ciepłym miejscu.
- Po tym czasie wyjąć skórkę chleba, przecedzić sok przez gazę i przelać do butelek. Schować w chłodnym miejscu.
- Można sok pić, a także dodawać do barszczu.