Sok z kiszonych buraków na odporność i dobrą morfologię

Sok z kiszonych buraków na odporność i dobrą morfologię
Autor: Shutterstock Kiszone buraki są idealne na sałatkę, a sok z nich ma wiele wartości odżywczych
łatwy
15 min
4

Buraki są bardzo smaczne i doskonale nadają się na zupę, na jarzynkę i jako dodatek do przystawek. Warto pamiętać, że lepiej ich nie gotować tylko piec w całości, bo wtedy zachowujemy jak najwięcej ich cennych składników.

SKŁADNIKI

  • 1 kg małych buraków ćwikłowych,
  • 2 litry wody,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • skórka razowego chleba

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane i pokrojone w plasterki buraki włożyć do kamiennego garnka i zalać przegotowaną ostudzoną wodą.
  • Dodać sól, czosnek i skórkę chleba zawiniętą w gazę.
  • Garnek przykryć gazą i zostawić na 3 dni w ciepłym miejscu.
  • Po tym czasie wyjąć skórkę chleba, przecedzić sok przez gazę i przelać do butelek. Schować w chłodnym miejscu.
  • Można sok pić, a także dodawać do barszczu.