Słodko-kwaśny sos z cukinii na zimę
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Słodko-kwaśny sos z cukinii warto pod koniec lata, gdy warzywa są pełne smaku i aromatu, przygotować na zimę w słoikach. Doskonale smakuje jako dodatek do mięsa, na ciepło i na zimno.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2,5 kg młodej cukinii
- 1 kg czerwonej papryki
- 800 g cebuli
- 1 szklanka octu winnego
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka (250 ml) cukru
- 400 g koncentratu pomidorowego
- 4 duże ząbki czosnku
- 1,5 łyżki soli
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/2 łyżki ostrej papryki
- 1/2 łyżki curry
- 1 łyżeczka przyprawy sambal olek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię pokroić wzdłuż na 4 części, a następnie w centymetrowe plasterki. Paprykę pokroić w paseczki, a cebulę w kostkę.
- Warzywa wsypać do naczynia z pokrywką, posolić i starannie wymieszać. Naczynie przykryć i odstawić na ok. 8 godzin (w tym czasie co najmniej dwukrotnie zamieszać warzywa). Po upływie tego czasu warzywa odcedzić z nadmiaru wody i ponownie przełożyć do garnka.
- W mniejszym garnku połączyć pozostałe składniki - ocet, wodę koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
- Gorącą zalewę przelać do garnka z warzywami, gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut, mieszając, by warzywa się nie przypaliły.
- Gorący sos przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić denkami do góry, do wystygnięcia.