Sałatka z ogórków, papryki, marchewki i cebuli – fantastyczna sałatka do słoików na zimę

Przetwory na zimę
Autor: Shutterstock Z ogórków w kombinacji z różnymi warzywami można zrobić przepyszne przetwory na zimę
łatwy
160 min
6

Gdy sezon ogórkowy trwa, warto zrobić przetwory, aby później ich smakiem cieszyć się jesienią i zimą. Ogórki świetnie się komponują z innymi warzywami. Oto nasza propozycja: fantastyczna sałatka warzywna do słoików.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ogórków
  • 2 papryki
  • 2 małe marchewki
  • 3 małe cebule (mogą być czerwone)
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka natki pietruszki
  • ZALEWA:
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 szklanki octu – polecam do ogórków ocet estragonowy
  • 0,5 szklanki cukru
  • czubata łyżeczka soli
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka czarnego pieprzu
  • łyżeczka gorczycy
  • listek laurowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyć i osuszyć wszystkie warzywa. Ogórki warto pomoczyć w wodzie przez około kwadrans.
  • Z papryki wyciąć gniazda nasienne.
  • Marchew obrać.
  • Pokroić warzywa: ogórki, cebulę w plastry, papryki i marchwie w grubą kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, natkę pietruszki poszatkować.
  • Wymieszać warzywa.
  • Zagotować z podanych składników zalewę. Ciepłą zalać warzywa. Zostawić całość na 2 godziny.
  • Po odpowiednim czasie przełożyć warzywa z zalewą do słoików.
  • Słoiki pasteryzować około 20 minut (od chwili wrzenia).
  • Wyciągnąwszy z wody, każdy słoik dokręcić.
  • Wekować, odwróciwszy słoiki do góry dnem i przykrywszy kocem lub grubym ręcznikiem, aby długo stygły w cieple.
Przetwory w lipcu - co na zimę przygotować w lipcu [ściąga]
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej