Sałatka z ogórków, papryki, marchewki i cebuli – fantastyczna sałatka do słoików na zimę
2022-07-11
łatwy
160 min
6
Gdy sezon ogórkowy trwa, warto zrobić przetwory, aby później ich smakiem cieszyć się jesienią i zimą. Ogórki świetnie się komponują z innymi warzywami. Oto nasza propozycja: fantastyczna sałatka warzywna do słoików.
SKŁADNIKI
- 1 kg ogórków
- 2 papryki
- 2 małe marchewki
- 3 małe cebule (mogą być czerwone)
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka natki pietruszki
- ZALEWA:
- 1 szklanka wody
- 0,5 szklanki octu – polecam do ogórków ocet estragonowy
- 0,5 szklanki cukru
- czubata łyżeczka soli
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka czarnego pieprzu
- łyżeczka gorczycy
- listek laurowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyć i osuszyć wszystkie warzywa. Ogórki warto pomoczyć w wodzie przez około kwadrans.
- Z papryki wyciąć gniazda nasienne.
- Marchew obrać.
- Pokroić warzywa: ogórki, cebulę w plastry, papryki i marchwie w grubą kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, natkę pietruszki poszatkować.
- Wymieszać warzywa.
- Zagotować z podanych składników zalewę. Ciepłą zalać warzywa. Zostawić całość na 2 godziny.
- Po odpowiednim czasie przełożyć warzywa z zalewą do słoików.
- Słoiki pasteryzować około 20 minut (od chwili wrzenia).
- Wyciągnąwszy z wody, każdy słoik dokręcić.
- Wekować, odwróciwszy słoiki do góry dnem i przykrywszy kocem lub grubym ręcznikiem, aby długo stygły w cieple.
Przetwory w lipcu - co na zimę przygotować w lipcu [ściąga]