Pyszne grzyby pasteryzowane z tymiankiem: przepis

Pyszne grzyby pasteryzowane z tymiankiem: przepis
Autor: Shutterstock Grzyby leśne warto zamknąć w słoikach na zimę - będą jak znalazł, gdy nie będziemy mieć pomysłu na obiad
łatwy
0 min
4

Grzyby pasteryzowane z tymiankiem wystarczy po wyjęciu ze słoika podgrzać z cebulą uduszoną na tłuszczu i sos do makaronu, ziemniaków czy mięsa gotowy w 5 minut! Tymianek wyjątkowo dobrze pasuje do grzybów, tworząc z nimi doskonałą kompozycję smakową.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg grzybów
  • łyżeczka tymianku
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przebrane, oczyszczone i wypłukane grzyby, pokroić w paski.
  • Zagotować osoloną wodę, wrzucić grzyby, posypać tymiankiem i gotować 20 minut.
  • Odcedzić (zachować smak) i przełożyć grzyby do wymytych i wyparzonych  słoików. Zagotować wywar grzybowy i wrzącym zalać grzyby do 3/4 wysokości słoików.
  • Zamknąć i pasteryzować przez 45 minut, a po upływie 24 godzin powtórzyć pasteryzację - tym razem przez 30 minut.