Przetwory z żurawiny: żurawina z cytryną i cynamonem

2021-03-29
mat. pras. CYKORIA S.A.
Żurawina z cytryną i cynamonem
Autor: mat. pras. CYKORIA S.A. Robisz przetwory z żurawiny? Wypróbuj żurawinę z cytryną i cynamonem
łatwy
30 min
4

Przetwory z żurawiny są pyszne i zdrowe, świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs i deserów. Na Boże Narodzenie warto wypróbować żurawinę z cytryną i cynamonem, aromatyczną konfiturę na zimowe dni. Podajemy przepis. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg żurawiny
  • 1/2 kg cukru
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu CYKORIA

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Żurawinę gotujemy z cukrem na małym ogniu przez ok. 30 minut.

    Dodajemy sok z cytryny, cynamon, całość mieszamy i gotujemy jeszcze parę minut.

    Tak przygotowaną żurawinę przekładamy do wyparzonych słoików, a następnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

mat. pras. CYKORIA S.A.