Przetwory z żurawiny: żurawina z cytryną i cynamonem
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Przetwory z żurawiny są pyszne i zdrowe, świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs i deserów. Na Boże Narodzenie warto wypróbować żurawinę z cytryną i cynamonem, aromatyczną konfiturę na zimowe dni. Podajemy przepis.
SKŁADNIKI
- 1 kg żurawiny
- 1/2 kg cukru
- Sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu CYKORIA
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Żurawinę gotujemy z cukrem na małym ogniu przez ok. 30 minut.
Dodajemy sok z cytryny, cynamon, całość mieszamy i gotujemy jeszcze parę minut.
Tak przygotowaną żurawinę przekładamy do wyparzonych słoików, a następnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
 
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        