Przetwory z pigwy: marmolada pigwowa z jabłkami
2021-03-29
średni
40 min
4
Pigwa nie nadaje się do spożycia na surowo, jest za to doskonała w przetworach. Ma lekko kwaskowy smak i można zrobić z niej np. marmoladę. A ponieważ świetnie komponuje się z jabłkami, podajemy przepis na pyszną marmoladę pigwowo-jabłkową.
SKŁADNIKI
- 1 kg owoców pigwy
- 1 kg słodkich jabłek
- 1 kg cukru
- 1 szklanka wody
- skórka pomarańczowa lub cytrynowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka oraz pigwy umyć, obrać i rozgotować pod przykryciem z niewielką ilością wody.
- Przetrzeć, dodać cukier i podgrzewać do zagęszczenia, uważając, by przecier się nie przypalił.
- Pod koniec podgrzewania można do masy dodać świeżą skórkę cytrynową lub pomarańczową. Wówczas marmolada nabierze ciekawego aromatu.
- Gotową marmoladę przełożyć do gorących słoików, zamknąć, odwrócić do góry dnem i studzić pod przykryciem.