Przetwory z czereśni: przepis na konfiturę czereśniową

2021-03-29
sezon_na_czeresnie_jak_zrobic.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Walory smakowe i zdrowotne czereśni są imponujące!
średni
180 min
4

Lato w pełni! Zajadamy się różnymi owocami. Najpopularniejsze z nich to truskawki, ale pamiętajmy, że czereśnie także znakomicie nadają się do robienia z nich przetworów. Smak zaklęty w słoiku przypomni zimą letnie dni i wakacyjny luz. Sprawdź, jak przygotować konfiturę z czereśni  krok po kroku.

SKŁADNIKI

  • 1 kg czereśni
  • 1 kg cukru
  • 1 cytryna
  • 50 ml wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czereśnie dokładnie umyć, usunąć z nich ogonki, po czym pozbawić pestek (wydrylować), odcisnąć z nich sok.
  • Sam sok wymieszać z wodą i cukrem. Zagotować, uważając, by całość się nie przypaliła, cały czas mieszać drewnianą łyżką. Po zagotowaniu soku z czereśni z wodą i cukrem dodać  owoce i gotować na małym ogniu przez pół godziny, nie zapominając energicznie mieszać drewnianą łyżką. Odstawić do ostygnięcia.
  • Po 4 godzinach, kiedy ostygną, ponownie podgrzać i smażyć przez 10 minut, znów odstawić na 12 godzin, po czym po 12 godzinach dodać sok z cytryny i znów całość smażyć - tym razem przez 25 minut.
  • Gorącą konfiturę z czereśni poprzekładać do słoików i pasteryzować w gorącej wodzie przez 10 minut.