Przetwory z czereśni: przepis na konfiturę czereśniową
2021-03-29
średni
180 min
4
Lato w pełni! Zajadamy się różnymi owocami. Najpopularniejsze z nich to truskawki, ale pamiętajmy, że czereśnie także znakomicie nadają się do robienia z nich przetworów. Smak zaklęty w słoiku przypomni zimą letnie dni i wakacyjny luz. Sprawdź, jak przygotować konfiturę z czereśni krok po kroku.
SKŁADNIKI
- 1 kg czereśni
- 1 kg cukru
- 1 cytryna
- 50 ml wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czereśnie dokładnie umyć, usunąć z nich ogonki, po czym pozbawić pestek (wydrylować), odcisnąć z nich sok.
- Sam sok wymieszać z wodą i cukrem. Zagotować, uważając, by całość się nie przypaliła, cały czas mieszać drewnianą łyżką. Po zagotowaniu soku z czereśni z wodą i cukrem dodać owoce i gotować na małym ogniu przez pół godziny, nie zapominając energicznie mieszać drewnianą łyżką. Odstawić do ostygnięcia.
- Po 4 godzinach, kiedy ostygną, ponownie podgrzać i smażyć przez 10 minut, znów odstawić na 12 godzin, po czym po 12 godzinach dodać sok z cytryny i znów całość smażyć - tym razem przez 25 minut.
- Gorącą konfiturę z czereśni poprzekładać do słoików i pasteryzować w gorącej wodzie przez 10 minut.