Przetwory na zimę: kiszona papryka z czosnkiem
2021-03-26
średni
20 min
4
Kiszenie jest jednym ze zdrowszych sposobów przetwarzania warzyw i owoców, w jego trakcie dochodzi do fermentacji mlekowej. Wypróbuj przepis na kiszoną paprykę z czosnkiem.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg dojrzałej papryki czerwonej lub żółtej
- 6-10 ząbków czosnku
- 3 listki laurowe
- 2 łyżki nasion dojrzałego kopru
- 2 łyżeczki kminku
- łyżeczka gorczycy
- po 6 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- 1 l wody
- 2 łyżki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotuj wodę z przyprawami i z solą.
- Papryki przekrój, oczyść z nasion, pokrój na ćwiartki, a ćwiartki w poprzek na pół.
- Ząbki czosnku przekrój wzdłuż. Paprykę układaj ciasno w wyparzonych naczyniach, przekładając czosnkiem, na koniec zalej ostudzoną zalewą.
- Naczynia przykryj gazą. Postaw na 4 dni w temperaturze pokojowej, następnie w chłodzie (5-8°C).