Przetwory na zimę: kiszona papryka z czosnkiem

Joanna Anczura
Kiszona papryka z czosnkiem
Autor: thinkstockphotos.com Kiszona papryka z czosnkiem jest nie tylko smaczna, lecz także wyjątkowo zdrowa
średni
20 min
4

Kiszenie jest jednym ze zdrowszych sposobów przetwarzania warzyw i owoców, w jego trakcie dochodzi do fermentacji mlekowej. Wypróbuj przepis na kiszoną paprykę z czosnkiem.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg dojrzałej papryki czerwonej lub żółtej
  • 6-10 ząbków czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 2 łyżki nasion dojrzałego kopru
  • 2 łyżeczki kminku
  • łyżeczka gorczycy
  • po 6 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 l wody
  • 2 łyżki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotuj wodę z przyprawami i z solą.
  • Papryki przekrój, oczyść z nasion, pokrój na ćwiartki, a ćwiartki w poprzek na pół.
  • Ząbki czosnku przekrój wzdłuż. Paprykę układaj ciasno w wyparzonych naczyniach, przekładając czosnkiem, na koniec zalej ostudzoną zalewą.
  • Naczynia przykryj gazą. Postaw na 4 dni w temperaturze pokojowej, następnie w chłodzie (5-8°C).
Joanna Anczura