Przepis na dżem malinowy [Thermomix]
2021-09-08
łatwy
30 min
4
Dżem malinowy to prawdziwy przysmak, którego przygotowanie nie wymaga dużo pracy. Jak przygotować dżem malinowy w urządzeniu Thermomix? Radzimy krok po kroku.
źródło: materiały prasowe Thermomix
Przepis na dżem malinowy jest bardzo prosty, ale jeśli chcesz, by dżem był trwały, musisz przestrzegać kilku zasad. Owoce kupuj z pewnego źródła, starannie przebierz - usuń wszystkie nadpsute czy zgniecione, umyj. Do przygotowywania dżemu używaj naczyń szklanych, emaliowanych, kamionkowych, plastikowych czy ze stali nierdzewnej.
Domowa konfitura z malin bez żelfixu
Dżem czereśniowy z malinami i wodą różaną
Konfitura z leśnych owoców
Konfitura z malin z wanilią i płatkami migdałów w karmelu
Dżem z jagód i malin z wanilią
SKŁADNIKI
- 1 kg malin
- 50 g pektyny jabłkowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 500 g cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do naczynia miksującego wsypujemy maliny. Rozdrabniamy 5 s/obr. 5, następnie gotujemy 14 min/100˚C/obr. 2.
- Dodajemy sok z cytryny i pektynę jabłkową, miksujemy 5 s/obr. 3, następnie gotujemy 2 min/100˚C/obr. 2.
- Dodajemy cukier, miksujemy 10 s/obr.3, następnie gotujemy 5 min/100˚C/obr. 2.
- Sprawdzamy gęstość dżemu, następnie przelewamy do trzech wypłukanych w gorącej wodzie słoików typu twist i natychmiast zakręcamy.
- Słoiki obracamy do góry dnem i zostawiamy na 10 minut.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?