Jak smażyć pączki, żeby się nie przypalały i były ładnie zrumienione [WIDEO]
Mrożenie malin: jak zamrozić maliny na zimę?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Sprawdź, jak właściwie zamrozić maliny na zimę
Mrożone maliny można wykorzystać do koktajli, ciast, deserów, do galaretek (nie rozmrażamy ich, tylko zamrożone zalewamy galaretką). Z przetartych owoców można zrobić pyszny sos owocowy do polania deseru lub lodów. Warto więc wiedzieć, jak zamrozić maliny na zimę, by nie straciły smaku.
Jak zamrażać maliny?
Do zamrażania wybieramy owoce dorodne, jędrne i co najważniejsze, suche oraz nieuszkodzone. Jeśli mamy owoce ze swojego ogrodu, nie zbierajmy ich po deszczu.
Gdy mamy pewność, że owoce nie były pryskane, możemy ich nie myć. Jeśli nie, maliny delikatnie opłukujemy na sicie i rozkładamy jedną warstwą na papierowym ręczniku lub czystej lnianej ściereczce. Malin nie należy wkładać do wody, bo owoce natychmiast nią nasiąkają i po zamrożeniu skleją się w bryłę.
Suche owoce układamy na tacy. Tylko jedną warstwę! W ten sposób każda malina będzie zamrożona osobno i potem łatwiej będzie brać potrzebną ich ilość. Po zamrożeniu wkładamy maliny do plastikowej torebki lub do pudełka. Maliny lepiej przechowają się w pudełku, bo nie pokruszą się na kawałki. Mrożone maliny można przechowywać do 12 miesięcy.
Przepis na ciasto z mrożonymi malinami
gotowy biszkopt
herbata
malinowy aromat do ciast
żółta
cukier
masło
2 łyżki zimnego gotowego budyniu
opakowanie galaretki malinowej
mrożone maliny
Przygotowanie krok po kroku:
Kup gotowy biszkopt. Nasącz go mocną herbatą z odrobiną malinowego zapachu do ciast.
Z żółtek, cukru i masła ubij krem. Żeby był lżejszy, dodaj 2 łyżki ugotowanego zimnego budyniu. Posmaruj kremem biszkopt.
Zrób galaretkę malinową z torebki z mniejszej ilości wody niż w przepisie. Gdy zacznie tężeć, na całej powierzchni kremu ułóż zamrożone maliny, lekko wciskając w krem, i powoli polej galaretką maliny.
Całe ciasto można przygotować w tortownicy, wtedy unikniesz ryzyka spłynięcia galaretki z malin. Włóż do lodówki do stężenia galaretki.