Przepis na domowy keczup

2021-03-29
mat. pras. CYKORIA S.A.
Domowy keczup
Autor: mat. pras. CYKORIA S.A. Keczup domowej roboty smakuje najlepiej 
łatwy
40 min
4

Jak zrobić keczup? Wbrew pozorom prosto i niekoniecznie kurczowo trzymając się przepisu. Wszak keczup domowej produkcji powinien smakować tak, jak lubimy, a więc każdy powinien opracować własną recepturę. Warto jednak poznać kilka przydatnych wskazówek. 

SKŁADNIKI

  • 3 kg bardzo dojrzałych pomidorów
  • 2 listki laurowe CYKORIA
  • 8 kulek ziela angielskiego CYKORIA
  • 2 łyżki bazylii CYKORIA
  • 2 łyżki oregano CYKORIA
  • 2 łyżki lubczyku CYKORIA
  • 1 płaska łyżka papryki słodkiej mielonej CYKORIA
  • 1 łyżka cukru
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki papryki ostrej CYKORIA
  • Pieprz grubo mielony CYKORIA do smaku
  • Sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Pomidory myjemy, kroimy na dwie części, zalewamy 3 l wody, dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut.

    Po tym czasie wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie i całość blendujemy na gładką masę (lub mniej gładką – wedle upodobań) razem ze skórkami.

    Dodajemy wszystkie przyprawy, cukier, oliwę oraz surowy czosnek. Ponownie blendujemy i dopiero teraz solimy do smaku.

    Tak przygotowany sos zlewamy do słoików lub redukujemy, gotując przez ok. 1 godzinę na małym ogniu bez przykrycia, otrzymując gęsty, domowy keczup. 

mat. pras. CYKORIA S.A.