Przepis na domowy keczup
Jak zrobić keczup? Wbrew pozorom prosto i niekoniecznie kurczowo trzymając się przepisu. Wszak keczup domowej produkcji powinien smakować tak, jak lubimy, a więc każdy powinien opracować własną recepturę. Warto jednak poznać kilka przydatnych wskazówek.
SKŁADNIKI
- 3 kg bardzo dojrzałych pomidorów
- 2 listki laurowe CYKORIA
- 8 kulek ziela angielskiego CYKORIA
- 2 łyżki bazylii CYKORIA
- 2 łyżki oregano CYKORIA
- 2 łyżki lubczyku CYKORIA
- 1 płaska łyżka papryki słodkiej mielonej CYKORIA
- 1 łyżka cukru
- 4-5 łyżek oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki papryki ostrej CYKORIA
- Pieprz grubo mielony CYKORIA do smaku
- Sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Pomidory myjemy, kroimy na dwie części, zalewamy 3 l wody, dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut.
Po tym czasie wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie i całość blendujemy na gładką masę (lub mniej gładką – wedle upodobań) razem ze skórkami.
Dodajemy wszystkie przyprawy, cukier, oliwę oraz surowy czosnek. Ponownie blendujemy i dopiero teraz solimy do smaku.
Tak przygotowany sos zlewamy do słoików lub redukujemy, gotując przez ok. 1 godzinę na małym ogniu bez przykrycia, otrzymując gęsty, domowy keczup.