Przecier jabłkowy: przepis na pyszny przecier z jabłek na zimę
2021-03-29
średni
40 min
4
Przecier jabłkowy to doskonały deser na jesienne i deszczowe wieczory. Można go jeść bez żadnych dodatków, ale również dodawać go do naleśników czy ciast. Sprawdź, jak go przygotować - podajemy sprawdzony przepis na przecier z jabłek.
SKŁADNIKI
- 3 kg jabłek
- 6 czubatych łyżek cukru
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka umyj, obierz ze skórki oraz wytnij gniazda nasienne. Jeśli zaczną ciemnieć, skrop je delikatnie cytryną. Następnie pokrój w ćwiartki i wrzuć do garnka. Wlej do niego trochę wody (3/4 szklanki).
- Zacznij gotować owoce, co jakiś czas je mieszając, aby nie przywierały do dna garnka. Jeśli zobaczysz, że woda wyparowała, a jabłka nie zmieniają konsystencji, dolej jej jeszcze trochę. Jeśli z kolei jabłka stały się półpłynne, a wody wciąż jest za dużo - spokojnie ją odlej.
- Po ugotowaniu owoców należy je zblendować lub zmiksować. Przecier jabłkowy musi mieć gładką i płynną konsystencję, miksuj je więc do momentu, w którym taką otrzymasz. Jeśli nie chcesz ich blendować, możesz przetrzeć przez sitko.
- Gotowy przecier jabłkowy przełóż do umytych i wyparzonych wcześniej słoików. Zakręć je szczelnie i włóż do garnka, aby je spasteryzować. Na dnie garnka połóż czystą ścierkę, która zapobiegnie ewentualnym pęknięciom słoików. Zalej wszystko wodą i gotuj przez 20 minut od momentu doprowadzenia do wrzenia zawartości garnka.
- Następnie wyjmij słoiki i odwróć do góry dnem. Przykryj je ścierką lub kocem i odstaw na kilkanaście godzin, aby zdążyły się dobrze spasteryzować. Po takich zabiegach będziesz mieć pewność, że w słoiku nie pozostały żadne drobnoustroje, które mogły się tam dostać w czasie przygotowywania przecieru jabłkowego.