Powidła z czereśni - owocowa uczta [łatwy przepis]

2021-03-29
Powidła z czereśni - owocowa uczta
Autor: Shutterstock Powidła z czereśni to prawdziwa owocowa uczta
łatwy
60 min
4

Kto z nas nie lubi czereśni? Sezon na te owoce trwa krótko, dlatego warto na dłużej uchwycić ich smak. Podpowiadamy, jak zrobić smaczne powidła z czereśni - idealne do tostów, naleśników czy ciasta.

Przedstawiamy najłatwiejszy z możliwych przepis na powidła z czereśni. Sprawdzony przez wiele pokoleń - nie może się nie udać! Powidła czereśniowe są dużo słodsze niż te z wiśni, dlatego szczególnie uwielbiane są przez dzieci.

SKŁADNIKI

  • 2 kg czereśni
  • 1 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czereśnie należy dokładnie umyć, oberwać ogonki i wydrylować  (można użyć do tego specjalnego urządzenia do drylowania wiśni i czereśni).
  • Przełożyć do dużego garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą soki.
  • Odlać z garnka pół szklanki soku do drugiego garnka i do niego dodać cukier. Mieszać energicznie i podgrzewać na niewielkim ogniu, aż cukier się rozpuści.
  • Dodać do soku z cukrem czereśnie (uprzednio rozgotowane).
  • Gotować przez około 40 minut, mieszając możliwie często.
  • Po 40 minutach całość jest gotowa do przełożenia do słoików.
  • Powidła w słoikach pasteryzować przez około 10 minut.