Powidła z czereśni - owocowa uczta [łatwy przepis]
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Kto z nas nie lubi czereśni? Sezon na te owoce trwa krótko, dlatego warto na dłużej uchwycić ich smak. Podpowiadamy, jak zrobić smaczne powidła z czereśni - idealne do tostów, naleśników czy ciasta.
Przedstawiamy najłatwiejszy z możliwych przepis na powidła z czereśni. Sprawdzony przez wiele pokoleń - nie może się nie udać! Powidła czereśniowe są dużo słodsze niż te z wiśni, dlatego szczególnie uwielbiane są przez dzieci.
SKŁADNIKI
- 2 kg czereśni
- 1 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czereśnie należy dokładnie umyć, oberwać ogonki i wydrylować (można użyć do tego specjalnego urządzenia do drylowania wiśni i czereśni).
- Przełożyć do dużego garnka i podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą soki.
- Odlać z garnka pół szklanki soku do drugiego garnka i do niego dodać cukier. Mieszać energicznie i podgrzewać na niewielkim ogniu, aż cukier się rozpuści.
- Dodać do soku z cukrem czereśnie (uprzednio rozgotowane).
- Gotować przez około 40 minut, mieszając możliwie często.
- Po 40 minutach całość jest gotowa do przełożenia do słoików.
- Powidła w słoikach pasteryzować przez około 10 minut.