Pikle z kalafiorem, ogórkiem, marchewką i papryką - ciekawe przetwory na zimę

Pikle z kalafiorem
Autor: thinkstockphotos.com Brak pomysłu na przetwory na zimę? Zrób pyszne pikle z kalafiorem i innymi warzywami
łatwy
45 min
4

Przepis na pikle z kalafiorem to urozmaicenie tradycyjnego przepisu na pikle. W  tych piklach w roli głównej występuje kalafior, a dodatkami są: ogórek, marchewka, papryka. Zwyczajowo wykorzystywany do przyrządzania pikli ocet spirytusowy został zastąpiony swoim zdrowszym odpowiednikiem - octem jabłkowym. Ocet jabłkowy sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i poprawia stan naczyń krwionośnych. Wypróbuj przepis na pikle z kalafiorem w swojej kuchni.

SKŁADNIKI

  • duży kalafior (70 dag)
  • 4 marchewki
  • 2 szklanki octu jabłkowego
  • kilka małych ogórków kwaszeniaków
  • strąk papryki czerwonej
  • szklanka wody
  • liść laurowy
  • gałązka kopru
  • łyżeczka ziaren pieprzu
  • łyżeczka cukru
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Koper opłucz. Wodę zagotuj z łyżeczką soli, cukrem, koprem, liściem laurowym i pieprzem.
  • Wlej ocet, ponownie zagotuj.
  • Kalafior podziel na różyczki, oczyść, umyj. Marchewki obierz, umyj, pokrój w plasterki. Paprykę oczyść i pokrój na ćwiartki. Ogórki umyj.
  • Warzywa zalej w garnku wrzątkiem, gotuj 2 minuty, odcedź, przelej na sicie zimną wodą, osącz.
  • Nałóż warzywa do wyparzonych słoików, zalej gorącą zalewą. Słoiki zakręć. Pasteryzuj 25 minut.
Joanna Anczura
więcej