Pikle z kalafiorem, ogórkiem, marchewką i papryką - ciekawe przetwory na zimę
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Przepis na pikle z kalafiorem to urozmaicenie tradycyjnego przepisu na pikle. W tych piklach w roli głównej występuje kalafior, a dodatkami są: ogórek, marchewka, papryka. Zwyczajowo wykorzystywany do przyrządzania pikli ocet spirytusowy został zastąpiony swoim zdrowszym odpowiednikiem - octem jabłkowym. Ocet jabłkowy sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i poprawia stan naczyń krwionośnych. Wypróbuj przepis na pikle z kalafiorem w swojej kuchni.
SKŁADNIKI
- duży kalafior (70 dag)
- 4 marchewki
- 2 szklanki octu jabłkowego
- kilka małych ogórków kwaszeniaków
- strąk papryki czerwonej
- szklanka wody
- liść laurowy
- gałązka kopru
- łyżeczka ziaren pieprzu
- łyżeczka cukru
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Koper opłucz. Wodę zagotuj z łyżeczką soli, cukrem, koprem, liściem laurowym i pieprzem.
- Wlej ocet, ponownie zagotuj.
- Kalafior podziel na różyczki, oczyść, umyj. Marchewki obierz, umyj, pokrój w plasterki. Paprykę oczyść i pokrój na ćwiartki. Ogórki umyj.
- Warzywa zalej w garnku wrzątkiem, gotuj 2 minuty, odcedź, przelej na sicie zimną wodą, osącz.
- Nałóż warzywa do wyparzonych słoików, zalej gorącą zalewą. Słoiki zakręć. Pasteryzuj 25 minut.