Pikle z cukinii - sposób przygotowania
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Pikle z cukinii to świetny sposób zakonserwowania tego warzywa na zimę. W sezonie na cukinię warzywo to jest zazwyczaj tanie i wielkim wyborze, warto wiec zniego zrobić przetwory. Marynowanie to jeden ze sprawdzonych pomysłów na konserwowanie cukinii.
Ogórki, kapusta, czosnek - wszyscy wiemy, jakie wspaniałe można z nich przygotować marynaty. Ale gdy stragany uginają się pod ciężarem dojrzałych warzyw, warto przygotować także inne pyszne przetwory, na przykład pikle. Jest to rodzaj warzywnej sałatki, doskonałego dodatku do zimowego obiadu
SKŁADNIKI
- 8 małych cukinii,
- żółta papryka,
- 2 białe cebule,
- Zalewa:
- 1/4 szklanki soli,
- 2 i 1/4 szklanki cukru,
- 2 szklanki octu 6%,
- 2 łyżeczki gorczycy,
- łyżeczka kurkumy,
- garść świeżych ziół (tymianek, estragon, rozmaryn, oregano).
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki (nie obierać).
Paprykę pokroić w paski, cebule w krążki.
W dużym garnku wymieszać cukinię, paprykę i cebulę.
Warzywa posypać solą i odstawić na 2 godziny.
Zagotować zalewę: wymieszać cukier, ocet, gorczycę i kurkumę.
Z warzyw odlać sok i zalać je gorącym octowym wywarem.
Odstawić na 2 godziny, potem zagotować i gotować 5 minut.
Warzywa wyjąć z marynaty i ułożyć w wysterylizowanych słoikach.
Zalać gorącą marynatą i dodać zioła.
Słoiki zakręcić, pasteryzować 10 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć.