Pikle z białej rzepy z chili: przepis na marynowaną rzepę

2021-03-29
Pikle z białej rzepy z chili: przepis na marynowaną rzepę
Autor: Shutterstock Pikantne pikle z białej rzepy mają wielu admiratorów
łatwy
30 min
4

Pikle z białej rzepy  z chili są doskonałe souté na przystawkę. Marynowana rzepia sprawdzi się także jako dodatek do mięsnych dań. 

SKŁADNIKI

  • 8 łyżek wody
  • 4 łyżki octu ryżowego lub octu z jabłek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 papryczki chili, kilka razy nakłute
  • 200 g białej rzepy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku ugotować wodę z octem ryżowym, cukrem i solą.
  • Gotować do momentu aż rozpuści się cukier.
  • Odstawić i ostudzić w temperaturze pokojowej.
  • Do słoika włożyć pokrojoną rzepę i chili, zalać przygotowaną zalewą i zakręcić.
  • Trzymać w temperaturze pokojowej 2 godz.
  • Po tym czasie przełożyć pikle do lodówki.
Redakcja
więcej