Pikle z białej rzepy z chili: przepis na marynowaną rzepę
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Pikle z białej rzepy z chili są doskonałe souté na przystawkę. Marynowana rzepia sprawdzi się także jako dodatek do mięsnych dań.
SKŁADNIKI
- 8 łyżek wody
- 4 łyżki octu ryżowego lub octu z jabłek
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka soli
- 2 papryczki chili, kilka razy nakłute
- 200 g białej rzepy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku ugotować wodę z octem ryżowym, cukrem i solą.
- Gotować do momentu aż rozpuści się cukier.
- Odstawić i ostudzić w temperaturze pokojowej.
- Do słoika włożyć pokrojoną rzepę i chili, zalać przygotowaną zalewą i zakręcić.
- Trzymać w temperaturze pokojowej 2 godz.
- Po tym czasie przełożyć pikle do lodówki.