Pasteryzowane smażone grzyby - ze słoika, a smakują jak świeże
2021-09-22
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Smażone grzyby można pasteryzować w słoikach, aby w czasie, kiedy grzyba w lesie nie uświadczysz mieć dostęp do pysznych podgrzybków, borowików czy maślaków ze słoika, które po przyrządzeniu z cebulką lub śmietaną smakują jak świeże. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a jedyne co może sprawić nieco kłopotu to potrójna pasteryzacja. Warto jednak poświęcić tę chwilę, bo dzięki temu otrzymujemy trwałość nawet do kolejnego sezonu i jędrne, kruche i aromatyczne grzyby na talerzu.
SKŁADNIKI
- grzyby leśne (podgrzybki, maślaki, borowiki, koźlarze)
- olej
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby dokładnie oczyścić z piasku i igliwia, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Umyte i osuszone grzyby pokroić w dość grube plastry.
- Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju - powinno być go tyle, aby dokładnie przykrył dno patelni.
- Na rozgrzany olej wrzucamy grzyby i smażymy, aż ładnie się zrumienią.
- Pod koniec smażenia można je posolić i popieprzyć do smaku.
- Gorące grzyby przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, zostawiając 1 -2 cm wolnej przestrzeni.
- Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy w garnku przez 30 min od zagotowania.
- Następnego dnia pasteryzujemy ponownie - tym razem 20 min, a kolejnego 10 min.
Koźlak, kozak, brzeziak: dlaczego warto jeść koźlaki?