Pasteryzowane smażone grzyby - ze słoika, a smakują jak świeże

Pasteryzowane smażone grzyby
Autor: Shutterstock Pasteryzowane smażone grzyby można przyżądzić z cebulą, śmietaną i natką.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Smażone grzyby można pasteryzować w słoikach, aby w czasie, kiedy grzyba w lesie nie uświadczysz mieć dostęp do pysznych podgrzybków, borowików czy maślaków ze słoika, które po przyrządzeniu z cebulką lub śmietaną smakują jak świeże. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a jedyne co może sprawić nieco kłopotu to potrójna pasteryzacja. Warto jednak poświęcić tę chwilę, bo dzięki temu otrzymujemy trwałość nawet do kolejnego sezonu i jędrne, kruche i aromatyczne grzyby na talerzu.

SKŁADNIKI

  • grzyby leśne (podgrzybki, maślaki, borowiki, koźlarze)
  • olej
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby dokładnie oczyścić z piasku i igliwia, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Umyte i osuszone grzyby pokroić w dość grube plastry.
  • Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju - powinno być go tyle, aby dokładnie przykrył dno patelni.
  • Na rozgrzany olej wrzucamy grzyby i smażymy, aż ładnie się zrumienią.
  • Pod koniec smażenia można je posolić i popieprzyć do smaku.
  • Gorące grzyby przekładamy do czystych i wyparzonych słoików, zostawiając 1 -2 cm wolnej przestrzeni.
  • Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy w garnku przez 30 min od zagotowania.
  • Następnego dnia pasteryzujemy ponownie - tym razem 20 min, a kolejnego 10 min.
Koźlak, kozak, brzeziak: dlaczego warto jeść koźlaki?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej