Papryka w marynacie - pomysł na zimowe przetwory
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Na zimę można przygotować wiele warzywnych przetworów. Podajemy przepis na marynowaną paprykę, która nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie wygląda.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg papryki
- garść liści laurowych
- łyżeczka ziaren gorczycy
- kilkanaście ziaren pieprzu
- kilkanaście ziaren ziela angielskiego
- pół szklanki oliwy
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10 proc.
- 1 łyżka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę umyć, wyrzucić gniazda nasienne, pociąć na ósemki.
- Zagotować zalewę (wodę, ocet i sól).
- Paprykę ułożyć ciasno w słoikach, do każdego wrzucić przyprawy – szczyptę ziaren gorczycy, listek laurowy, 3 ziarnka pieprzu, ziele angielskie.
- Wlać łyżkę oliwy.
- Słoiki zamknąć, pasteryzować 15 min.