Papryka pasteryzowana - jak zrobić?
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Papryka pasteryzowana to ciekawy pomysł na zakonserwowanie tego smacznego warzywna na zimę. Po wyjęciu ze słoiczka możne posłużyć jako samodzielna przekąska albo dodatek do dania głównego.
SKŁADNIKI
- 1 kg czerwonej papryki
- główka czosnku
- łyżeczka nasion gorczycy
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
- 4 łyżki oleju
- sok z 1 cytryny
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Paprykę umyć, wyrzucić gniazda nasienne.
- Strąki włożyć do wrzącej, osolonej wody.
- Gotować przez 5 minut, odcedzić.
- Pozostawić kilka minut pod przykryciem, obrać ze skórki i ułożyć w słoikach, przekładając obranym czosnkiem.
- Do dwóch szklanek wywaru z papryki dodać gorczycę, ziele angielskie, listki laurowe i sok z cytryny. Zagotować.
- Paprykę zalać gorącym płynem, na wierzch nalać po łyżce oleju.
- Słoiki pasteryzować przez 30 minut w temperaturze 90 stopni.