Papryka pasteryzowana - jak zrobić?

2021-03-29
Papryka pasteryzowana - jak zrobić?
Autor: pixabay.com Papryka pasteryzowana.
łatwy
30 min
4

Papryka pasteryzowana to ciekawy pomysł na zakonserwowanie tego smacznego warzywna na zimę. Po wyjęciu ze słoiczka możne posłużyć jako samodzielna przekąska albo dodatek do dania głównego.

SKŁADNIKI

  • 1 kg czerwonej papryki
  • główka czosnku
  • łyżeczka nasion gorczycy
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe
  • 4 łyżki oleju
  • sok z 1 cytryny
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paprykę umyć, wyrzucić gniazda nasienne.
  • Strąki włożyć do wrzącej, osolonej wody.
  • Gotować przez 5 minut, odcedzić.
  • Pozostawić kilka minut pod przykryciem, obrać ze skórki i ułożyć w słoikach, przekładając obranym czosnkiem.
  • Do dwóch szklanek wywaru z papryki dodać gorczycę, ziele angielskie, listki laurowe i sok z cytryny. Zagotować.
  • Paprykę zalać gorącym płynem, na wierzch nalać po łyżce oleju.
  • Słoiki pasteryzować przez 30 minut w temperaturze 90 stopni.