Opieńki solone w słoikach - pomysł na opieńki kwaszone na zimę
2021-09-23
łatwy
0 min
4
Najbardziej popularne przetwory ze smakowitych grzybów, jakimi są opieńki bazują na zalewie z octu. Tym razem proponujemy wersję, gdzie "utrwalaczem" jest sól. Sezon na opieńki się zbliża, życzymy więc owocnego grzybobrania.
SKŁADNIKI
- 2 kg opieniek
- 1oo g soli
- szklanka wody
- czubata łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyścić, umyć i usunąć trzony. Tak przygotowane opieńki obgotowujemy 3-5 min. w osolonym wrzątku, a następnie przelewamy zimną wodą.
- Osączone z wody grzyby układamy w kamiennym lub glinianym garnku albo dużym słoju wierzchem do góry. Każdą warstwę grzybów przesypujemy solą.
- Zalewamy przestudzoną przegotowaną woda z cukrem, grzyby przykrywamy talerzykiem i obciążamy.
- Po pierwszej, burzliwej fermentacji, grzyby można przenieść do chłodnego miejsca (np. piwnicy). Grzyby, aby nie pleśniały, powinny być cały czas przykryte sokiem, a na wierzch warto wlać warstwę dobrego oleju.
Jak mrozić grzyby?