Ogórki w zalewie musztardowej: pomysł na nietypowe pikle ogórkowe

2021-08-31
ogorki-w-zalewie-musztardowej-pomysl-na-nietypowe-pikle-ogorkowe.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Ogórki można konserwować na wiele róznych sposobów - także z dodatkiem musztardy
łatwy
50 min
4

Ogórki w zalewie musztardowej to znakomity pomysł na oryginalne  na przetwory na zimę. Smak tych ogórków jest naprawdę niepowtarzalny.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ogórków  (takich jak do kwaszenia, najlepiej średniej wielkości)
  • 1 litr wody
  • 1 szkl. octu
  • 5 łyżek musztardy (np. stołowej)
  • 3 łyżki soli
  • 2 szkl. cukru
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 marchewka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wodę i ocet wlewamy do garnka, dodajemy musztardę, sól i cukier i wszystko dokładnie mieszamy.
  • Następnie dodajemy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i startą na tarce marchewkę. Wszystko należy zagotować.
  • Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na ćwiartki.
  • Ogórkami napełniamy wcześniej umyte i wyparzone słoiki. Następnie zalewamy ogórki w słoikach zagotowaną zalewą, zakręcamy słoiki, a potem pasteryzujemy je około 10 minut.