Ogórki w zalewie musztardowej: pomysł na nietypowe pikle ogórkowe
2021-08-31
łatwy
50 min
4
Ogórki w zalewie musztardowej to znakomity pomysł na oryginalne na przetwory na zimę. Smak tych ogórków jest naprawdę niepowtarzalny.
SKŁADNIKI
- 1 kg ogórków (takich jak do kwaszenia, najlepiej średniej wielkości)
- 1 litr wody
- 1 szkl. octu
- 5 łyżek musztardy (np. stołowej)
- 3 łyżki soli
- 2 szkl. cukru
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 marchewka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodę i ocet wlewamy do garnka, dodajemy musztardę, sól i cukier i wszystko dokładnie mieszamy.
- Następnie dodajemy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i startą na tarce marchewkę. Wszystko należy zagotować.
- Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na ćwiartki.
- Ogórkami napełniamy wcześniej umyte i wyparzone słoiki. Następnie zalewamy ogórki w słoikach zagotowaną zalewą, zakręcamy słoiki, a potem pasteryzujemy je około 10 minut.