Ogórki po fińsku na zimę: łatwy przepis
2021-08-17
łatwy
45 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ogórki marynowane po fińsku to pyszne grube plastry ogórka w occie. Można je podać jako przystawkę. Lub użyć do sałatki. Najlepiej smakują jako rajcowna zakąska do każdego rodzaju okowity. Chrupkie, pyszne i tak łatwe w przygotowaniu!
SKŁADNIKI
- 5 kg ogórków
- 3 l wody
- 0,4 l octu 10%
- 120 g soli
- 500 g cukru
- 3 liście laurowe
- 20 g ziaren gorczycy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dokładnie umyć ogórki. Można je nawet wyszorować.
- Ogórki pokroić na kawałki o szerokości 2 cm.
- Zagotować wodę, dodać przyprawy, sól i cukier. Poczekać, aż woda znów się zagotuje. Wlać ocet. Ponownie doprowadzić do wrzenia.
- Do gotującej się marynaty dodac ogórki. Gotować 2-3 minuty. Wystarczy, że ogórki zmienią kolor z intensywnie zielonego na oliwkowy.
- Napełnić ogórkami słoiki. Marynatę ponownie zagotować. Wrzącą zalać ogórki w słoikach.
- Słoiki natychmiast zakręcić. Ustawić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
- Przechowywać w miejscu o stabilnej temperaturze, bez dostępu światła.
Ogórki małosolne! Zobacz najlepszy przepis, jak kisić ogórki małosolne