Ogórki po fińsku na zimę: łatwy przepis

Ogórki po fińsku na zimę: łatwy przepis
Autor: Shutterstock.com Ogórki i przyprawy - gotowe do przygotowania marynowanych ogórków po fińsku
łatwy
45 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ogórki marynowane po fińsku to pyszne grube plastry ogórka w occie. Można je podać jako przystawkę. Lub użyć do sałatki. Najlepiej smakują jako rajcowna zakąska do każdego rodzaju okowity. Chrupkie, pyszne i tak łatwe w przygotowaniu! 

SKŁADNIKI

  • 5 kg ogórków
  • 3 l wody
  • 0,4 l octu 10%
  • 120 g soli
  • 500 g cukru
  • 3 liście laurowe
  • 20 g ziaren gorczycy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dokładnie umyć ogórki. Można je nawet wyszorować. 
  • Ogórki pokroić na kawałki o szerokości 2 cm.
  • Zagotować wodę, dodać przyprawy, sól i cukier. Poczekać, aż woda znów się zagotuje. Wlać ocet. Ponownie doprowadzić do wrzenia.
  • Do gotującej się marynaty dodac ogórki. Gotować 2-3 minuty. Wystarczy, że ogórki zmienią kolor z intensywnie zielonego na oliwkowy.
  • Napełnić ogórkami słoiki. Marynatę ponownie zagotować. Wrzącą zalać ogórki w słoikach.
  • Słoiki natychmiast zakręcić. Ustawić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  • Przechowywać w miejscu o stabilnej temperaturze, bez dostępu światła. 
Ogórki małosolne! Zobacz najlepszy przepis, jak kisić ogórki małosolne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej