Ogórki po chińsku na zimę - bez pasteryzacji!

2024-07-26
Ogórki po chińsku na zimę - bez pasteryzacji!
Autor: Shutterstock Ogórków po chińsku nie trzeba pasteryzować - to wielka zaleta tego przepisu
łatwy
35 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Chińskie ogórki cechują się pikantnym, aromatycznym i bardzo smacznym charakterem. Ich przygotowanie jest łatwe, a dodatkową zaletą jest to, że nie wymagają pasteryzacji. Olej dodany do zalewy zbiera się na powierzchni, chroniąc zawartość przed drobnoustrojami.

SKŁADNIKI

  • 2 kg małych ogórków
  • główka czosnku
  • 4 płaskie łyżki soli kamiennej
  • Zalewa:
  • 0,5 kg cukru
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 1 łyżeczka chili
  • 8 łyżek oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki przekroić na pół. Jeśli są większe - na 4 części. Czosnek pokroić w cienkie plasterki.
  • Wymieszać ogórki z czosnkiem, zasypać solą i odstawić na 6 godzin.
  • Po tym czasie odlać powstały sok.
  • Zagotować zalewę z podanych składników. Ciepłą zalewą zalać ogórki i odstawić na 24 godziny.
  • Ogórki z zalewą wkładać do wyparzonych słoików, zakręcić i gotowe! Nie pasteryzować!
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?

Polecamy też:

Kiszenie ogórków - 10 przykazań sztuki kiszenia ogórków [WIDEO]

Ogórki kiszone z liśćmi porzeczki: przepis

Kiszenie ogórków po koreańsku: przepis na kimchi z ogórków

Oryginalne ogórki kwaszone kwaskiem cytrynowym: jędrne, chrupkie, korzenne

Ogórki po kozacku - przepis na przetwory z ogórków

Zajrzyj też do naszej galerii poniżej, zobacz jakie mają oblicza ogórki

Redakcja
więcej