Ogórki małosolne - prosty przepis na pyszne ogórki

ogorki-malosolne-prosty-przepis-na-pyszne-ogorki.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Ogórki małosolne to polski letni hit kulinarny
łatwy
30 min
4

Ogórki małosolne wydają się być być niezwykle prostym daniem do przyrządzenia. Wymaga to jednak pewnego doświadczenia np. odpowiednich proporcji składników. Najważniejszy jednak jest prawidłowo wyważony czas kiszenia i to on głównie decyduje o smaku małosolnych. Jak zrobić ogórki małosolne?

Dobrze przygotowane ogórki małosolne można spożywać już po kilkunastu godzinach od nastawienia. Warunek jest jeden – trzeba je zalać gorącą wodą. Kiedy użyjemy zimnej, trzeba będzie odczekać kilka dni. Nie jest to zbyt wyszukana potrawa, raczej należy do tych prostych. Jednak dzięki procesowi kiszenia, ogórki stają się bardzo smaczne. Koper i czosnek nadają im ten charakterystyczny, tak wyczekiwany każdego roku smak.

SKŁADNIKI

  • ok. 2,5 kg ogórków – najlepiej małych lub średnich, by łatwiej wypełnić nimi słoik lub specjalną kamionkę
  • kilka ząbków czosnku – w zależności jak kto lubi – przyjmuje ok. 4-5 na 3 l naczynia
  • 2-3 łyżki soli
  • korzeń i liście chrzanu
  • kilka gałązek kopru (górnej części - kwiatu)
  • łyżka gorczycy
  • Bardzo często na bazarkach i targowiskach mamy przygotowane porcje – takie specjalne zestawy do robinia ogórków małosolnych.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowane ogórki dokładnie myjemy i czyścimy z zabrudzeń.
  • Wkładamy do słoika lub kamionkowego naczynia – naprzemiennie z pozostałymi składnikami. Warstwa ogórków, warstwa przypraw itd. To po to, by ogórki miały równe szanse na kontakt z przyprawami – pokrojonym koprem, obranym i pokrojonym korzeniem chrzanu i obranym czosnkiem.
  • Całość zalewamy posoloną wodą. Im woda cieplejsza, tym czas kiszenia się skraca. Standardowo trwa to dwa, trzy dni.
Justyna Smolińska
więcej