Ogórki KROKODYLKI z chili: przetwory z ogórków na ostro
2022-08-01
łatwy
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ogórki "krokodylki" są proste do zrobienia, a do tego przepyszne. Ten rodzaj ogórkowych pikli uwodzi smakiem. Choć wygląd jest równie intrygujący. "Krokodylki" to ogórki marynowane na ostro z chili. Zimą pikantne ogórki będą niezastąpionym dodatkiem do wędlin i kanapek.
SKŁADNIKI
- 5 kg ogórków
- 6 łyżek soli
- 2 szklanki octu
- 2 szklanki cukru
- 2 główki czosnku
- 3 łyżeczki chili
- 16 łyżek oleju lub oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki na przetwory kroimy w ćwiartki, zasypujemy solą.
- Po około 2-3 godzinach zlewamy wodę z ogórków, dodajemy ocet i cukier.
- Gotujemy, po zagotowaniu dodajemy pokrojony czosnek, chili oraz olej lub oliwę.
- Mieszamy i czekamy, aż wystygnie.
- Zalewamy ogórki na 12 godzin.
- Po tym czasie wkładamy ogórki do słoików i wlewamy zalewę z ogórków.
- Słoiki z ogórkami pasteryzujemy 15 minut.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?