Ogórki kiszone [przepis]: czego potrzebujemy, ile soli sypać?

Ogórki kiszone [przepis]: czego potrzebujemy, ile soli sypać?
Autor: thinkstockphotos.com Podajemy sprawdzony przepis na ogórki kiszone w słojach
łatwy
20 min
4

Sezon na pyszne ogórki gruntowe w pełni. Dlatego warto przyjrzeć się różnym przepisom i zastanowić, jak przygotować sobie zapas domowej roboty ogórków na chłodniejsze dni. Oto nasza propozycja, jak przyrządzić smaczne ogórki kiszone w słojach.

SKŁADNIKI

  • 1 kg świeżych ogórków
  • 2 gałązki kopru
  • 2 liście chrzanu
  • 2 kawałki korzenia chrzanu (około 2 cm)
  • 2 liście winogron
  • 2 liście dębu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki dokładnie umyć. Słoje wyparzyć wrzątkiem.
  • Ułożyć ciasno ogórki w słojach na przemian z pozostałymi składnikami.
  • Rozpuścić sól we wrzącej wodzie. Zalewę ostudzić do temperatury około 80 st. C, zalać nią ogórki i zamknąć słoje.
  • Postawić do góry dnem do ostygnięcia (sprawdzić, czy nie ciekną). Przechowywać w chłodnym miejscu. Ukiszone będą za ok. 3 tygodnie.
Ogórki małosolne! Zobacz najlepszy przepis, jak kisić ogórki małosolne