Ogórki kiszone [przepis]: czego potrzebujemy, ile soli sypać?
2021-07-16
łatwy
20 min
4
Sezon na pyszne ogórki gruntowe w pełni. Dlatego warto przyjrzeć się różnym przepisom i zastanowić, jak przygotować sobie zapas domowej roboty ogórków na chłodniejsze dni. Oto nasza propozycja, jak przyrządzić smaczne ogórki kiszone w słojach.
SKŁADNIKI
- 1 kg świeżych ogórków
- 2 gałązki kopru
- 2 liście chrzanu
- 2 kawałki korzenia chrzanu (około 2 cm)
- 2 liście winogron
- 2 liście dębu
- 4 ząbki czosnku
- 1 litr wody
- 1 łyżka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki dokładnie umyć. Słoje wyparzyć wrzątkiem.
- Ułożyć ciasno ogórki w słojach na przemian z pozostałymi składnikami.
- Rozpuścić sól we wrzącej wodzie. Zalewę ostudzić do temperatury około 80 st. C, zalać nią ogórki i zamknąć słoje.
- Postawić do góry dnem do ostygnięcia (sprawdzić, czy nie ciekną). Przechowywać w chłodnym miejscu. Ukiszone będą za ok. 3 tygodnie.
Ogórki małosolne! Zobacz najlepszy przepis, jak kisić ogórki małosolne