Ogórki kanapkowe w słodko-octowej zalewie z kurkumą
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ogórki kanapkowe w słodko-octowej zalewie z dodatkiem kurkumy są pyszne, jędrne, apetycznie żółtawe i aromatyczne. Niezbyt ostre, idealnie nadają się na kanapki, bo przed marynowaniem zostały pokrojone na plastry.
Kurkuma należy do roślin imbirowatych. Surowcem leczniczym, który jest w niej zawarty, jest żółta kurkumina. Uważa się, że zmniejsza ona stany zapalne w stawach, działa przeciwzapalnie i obniża stężenie cholesterolu we krwi. Działanie przeciwutleniające tego zioła porównuje się do tego, jakie ma witamina C i E. Kurkumina działa przeciwzapalnie zarówno wtedy, gdy jest stosowana miejscowo w postaci papki, jak i wtedy, gdy przyjmowana jest doustnie.
SKŁADNIKI
- 4 kg ogórków
- 9 szklanek wody
- 1 szklanka soli
- przyprawy: gorczyca, kolendra, ziele angielskie
- Zalewa:
- 4 szklanki octu 10%
- 4 szklanki wody
- 6 szklanek cukru
- 1 łyżka kurkumy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórki umyj, osusz i pokrój w podłużne plastry.
- Zagotuj 9 szklanek wody z 1 szklanką soli. Przestudź i zalej tą mieszanką ogórki. Odstaw na 3 godziny.
- Po tym czasie odlej sok, który puściły.
- Do wyparzonych słoików włóż plastry ogórków - im ciaśniej tym lepiej. Do każdego słoika dodaj parę ziarenek ziela angielskiego, po pół łyżeczki kolendry i gorczycy.
- Przygotuj marynatę - do garnka wlej i wsyp składniki zalewy: wodę, ocet i cukier oraz łyżkę kurkumy. Zagotuj.
- Gorącą marynatą zalej ogórki i zakręć słoiki. Pasteryzuj przez 10 minut od zagotowania wody w garnku ze słoikami. Odstaw do wystudzenia.