Ogórki kanapkowe w słodko-octowej zalewie z kurkumą

Ogórki kanapkowe w słodko-octowej zalewie z kurkumą
Autor: Shutterstock Ogórki kanapkowe to rodzaj marynaty, w której ogórki przed włożeniem do słoików zostały pokrojone w plastry. Wygodna forma, łatwość korzystania i niezrównany smak!
łatwy
90 min
4

Ogórki kanapkowe w słodko-octowej zalewie z dodatkiem kurkumy są pyszne, jędrne, apetycznie żółtawe i aromatyczne. Niezbyt ostre, idealnie nadają się na kanapki, bo przed marynowaniem zostały pokrojone na plastry.

Kurkuma należy do roślin imbirowatych. Surowcem leczniczym jest żółta kurkumina. Uważa się, że zmniejsza ona stany zapalne w stawach, działa przeciwzapalnie i obniża stężenie cholesterolu we krwi. Działanie przeciwutleniające tego zioła porównuje się do tego, jakie ma witamina C i E. Kurkumina działa przeciwzapalnie zarówno wtedy, gdy jest stosowana miejscowo w postaci papki, jak i wtedy, gdy przyjmowana jest doustnie. 

SKŁADNIKI

  • 4 kg ogórków
  • 9 szklanek wody
  • 1 szklanka soli
  • przyprawy: gorczyca, kolendra, ziele angielskie
  • Zalewa:
  • 4 szklanki octu 10%
  • 4 szklanki wody
  • 6 szklanek cukru
  • 1 łyżka kurkumy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki umyj, osusz i pokrój w podłużne plastry.
  • Zagotuj 9 szklanek wody z 1 szklanką soli. Przestudź i zalej tą mieszanką ogórki. Odstaw na 3 godziny.
  • Po tym czasie odlej sok, który puściły.
  • Do wyparzonych słoików włóż plastry ogórków - im ciaśniej tym lepiej. Do każdego słoika dodaj parę ziarenek ziela angielskiego, po pół łyżeczki kolendry i gorczycy.
  • Przygotuj marynatę - do garnka wlej i wsyp składniki zalewy: wodę, ocet i cukier oraz łyżkę kurkumy. Zagotuj.
  • Gorącą marynatą zalej ogórki i zakręć słoiki. Pasteryzuj przez 10 minut od zagotowania wody w garnku ze słoikami. Odstaw do wystudzenia.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej