Niskokaloryczny dżem truskawkowy: najprostszy przepis
Podajemy przepis na najprostszy dżem truskawkowy o niewielkiej zawartości cukru. Sezon na truskawki trwa krótko, warto więc śladem naszych babć skorzystać teraz z ich dostępności, by smakiem owoców cieszyć się przez cały rok.
Truskawki są jednym z największych źródeł łatwo przyswajalnego potasu, a zaledwie osiem sztuk tych owoców ma więcej witaminy C niż średniej wielkości pomarańcza.
Amerykańskie Stowarzyszenie Chemiczne poinformowało ostatnio, że regularne jedzenie truskawek i ich przetworów poprawia pracę mózgu oraz zapobiega chorobom związanym z utratą pamięci w starszym wieku. Tymczasem sprzedawane w sklepach dżemy z truskawek mają zazwyczaj ok. 40% owoców na 100 g produktu, a zamiast cukru znacznie tańszy syrop glukozowo-fruktozowy, który spożywany w nadmiarze zwiększa nasz apetyt na słodycze. Dlaczego więc nie przygotować konfitur, kompotów czy dżemów z truskawek samodzielnie? Jeśli dbasz o linię, pamiętaj, że domowe przetwory mają jeszcze tę zaletę, że wiesz dokładnie, ile zawierają cukru.
SKŁADNIKI
- 4 kg umytych i pozbawionych szypułek truskawek
- 1 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce układasz w kilku warstwach w garnku z grubym dnem, przesypując cukrem, a następnie odstawiasz w chłodne miejsce na 24 godziny, aby puściły sok.
- Nazajutrz na małym ogniu doprowadzasz truskawki do wrzenia i gotujesz jeszcze przez godzinę. Ponownie odstawiasz dżem na dobę i znów zagotowujesz, tym razem całość podgrzewaj 2 godziny.
- Trzeciego dnia truskawki powinny gotować się ok. 3 godzin. Dżem jest gotowy, jeśli powoli skapuje z łyżki, a uda się, gdy będziesz przestrzegać jednej zasady: ogień musi być naprawdę mały!. Jeśli zechcesz przyśpieszyć cały proces i zwiększysz ogień, najprostszy dżem z truskawek po prostu się nie uda.