Niesamowite jabłka marynowane - stary przepis na jabłka marynowane
2021-09-23
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Jabłka marynowane to pomysł na wykorzystanie niewielkich, niezbyt dojrzałych owoców, zwłaszcza starych odmian jabłek nie nadających się do długiego przechowywania. Maryna ma delikatny, słodko-kwaśny smak, jest aromatyczna i po prostu pyszna.
Jabłka marynowane to fenomenalny dodatek do mięs, zwłaszcza wieprzowiny i ciemnego drobiu, a także do serów. Nadają się też do wielu sałatek.
SKŁADNIKI
- 2 kg niezupełnie dojrzałych jabłek - najlepsze są stare odmiany - renety, boskoopy, koksy
- 3 szklanki wody
- 40 dag cukru
- goździki i cynamon
- 1,5 szklanki octu 10%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka umyć i przekroić na połówki lub ćwiartki - małe można pozostawić w całości.
- Z wody, cukru i przypraw ugotować syrop, na wrzący wrzucić jabłka i gotować na małym ogniu aż będą szkliste - uważając by zbytnio nie zmiękły
- Jabłka wyjąć z syropu, włożyć je do wyparzonych słoików.
- Do syropu dodać ocet i jeszcze raz zagotować. Wrzącym syropem zalać jabłka w słoikach, zakręcić i odstawić do wystygnięcia.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?