Niesamowite jabłka marynowane - stary przepis na jabłka marynowane

Niesamowite jabłka marynowane - stary przepis na jabłka marynowane
Autor: Shutterstock Marynowane jabłka - jedliście je już? Jeśli nie, polecamy!
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Jabłka marynowane to pomysł na wykorzystanie niewielkich, niezbyt dojrzałych owoców, zwłaszcza starych odmian jabłek nie nadających się do długiego przechowywania. Maryna ma delikatny, słodko-kwaśny smak, jest aromatyczna i po prostu pyszna.

Jabłka marynowane to fenomenalny dodatek do mięs, zwłaszcza wieprzowiny i ciemnego drobiu, a także do serów. Nadają się też do wielu sałatek.

SKŁADNIKI

  • 2 kg niezupełnie dojrzałych jabłek - najlepsze są stare odmiany - renety, boskoopy, koksy
  • 3 szklanki wody
  • 40 dag cukru
  • goździki i cynamon
  • 1,5 szklanki octu 10%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka umyć i przekroić na połówki lub ćwiartki - małe można pozostawić w całości.
  • Z wody, cukru i przypraw ugotować syrop, na wrzący wrzucić jabłka i gotować na małym ogniu aż będą szkliste - uważając by zbytnio nie zmiękły
  • Jabłka wyjąć z syropu, włożyć je do wyparzonych słoików.
  • Do syropu dodać  ocet i jeszcze raz zagotować. Wrzącym syropem zalać jabłka w słoikach, zakręcić i odstawić do wystygnięcia.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej