Nie kupuję drogich suplementów na odporność. Zamiast nich robię pyszną domową multiwitaminę

domowa multiwitamina
Autor: Shutterstock Jest pyszna i pomaga zbudować odporność. Domowa multiwitamina bije na głowę suplementy z apteki.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zamiast wydawać krocie na suplementy diety wspierające odporność, warto wybrać ten przepis. Domowa multiwitamina ma nie tylko pyszny smak, ale i zawiera składniki, które bogate są witaminy i minerały niezbędne do budowania odporności. Oto łatwy przepis na pyszną domową multiwitaminę, czyli sok z owoców i warzyw, który działa lepiej niż drogie medykamenty.

Z czego zrobić domową multiwitaminę?

Sezon na domowe przetwory jeszcze trwa. W tym roku oprócz marynowanych warzyw i dżemów owocowych, warto postawić na pyszny i zdrowy sok. Domowa multiwitamina to połączenie sezonowych owoców i warzyw, które wyróżniają się pozytywnym wpływem na zdrowie. Są świetnym źródłem witamin i minerałów. Korzystnie działają na cały organizm, ale przede wszystkim pomagają zbudować odporność.

Co jest więc potrzebne, aby przygotować pyszną i pełną zdrowia domową multiwitaminę? Lista składników obejmuje sezonowe produkty, które właśnie teraz piętrzą się na bazarowych straganach i sklepowych półkach.

  • warzywa – dynia, marchewki
  • owoce – jabłka, gruszki
  • woda
  • dodatki – sok pomarańczowy, miód

Jak zrobić domową multiwitaminę?

Przepis na pyszną multiwitaminę na odporność nie jest trudny, więc warto z niego skorzystać. Aż trudno uwierzyć, że taki domowy suplement diety można zrobić łatwo i bez zbędnych komplikacji. Aby przedłużyć dobroczynne działanie domowego soku na odporność i zachować pyszny smak, butelki można zapasteryzować na mokro.

Jak przygotować kilka butelek z wyśmienitą i pełną zdrowia multiwitaminą? Z tym przepisem jest to bardzo łatwe i nie wymaga długiego czasu.

  • 1. krok – obranie warzyw i owoców
  • 2. krok – gotowanie marchewek i dyni do miękkości
  • 3. krok – dodanie jabłek i gruszek, gotowanie do miękkości
  • 4. krok – dosłodzenie soku miodem
  • 5. krok – zmiksowanie soku
  • 6. krok – przelanie domowej multiwitaminy do butelek i pasteryzacja na mokro

Jak pić domową multiwitaminę?

Podczas jesieni i zimy dietę warto wzbogacać produktami, które w naturalny sposób pomogą zbudować odporność. Dzięki nim można łatwo zabezpieczyć się przed przeziębieniami i infekcjami. Pomogą także szybciej pozbyć się choroby. Idealnym uzupełnieniem codziennej diety jest domowa multiwitamina. Ten pyszny sok z owoców i warzyw można pić bez względu na porę dnia. Wystarczy jedna szklanka dziennie, aby wzmocnić odporność. Domowa multiwitamina doskonale zastąpi gotowe soczki owocowo-warzywne, które dostępne są w sklepach. Zawiera tylko naturalne składniki, nie ma w niej konserwantów czy ulepszaczy smaku.

SKŁADNIKI

  • 3 l wody
  • 1 i 1/2 kg jabłek winnych
  • 1 kg gruszek
  • 1 kg marchwi
  • 500 g dyni (waga bez skóry)
  • 400 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • miód

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa i owoce obrać ze skórki.
  • Do garnka przełożyć starte na tarce marchewki i dynię. Wlać wodę i zagotować.
  • Kiedy warzywa staną się miękkie, dodać pokrojone w kostkę i pozbawione gniazd nasiennych jabłka i gruszki. Ponownie zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości.
  • Wlać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i wymieszać. Gotować kilka minut.
  • Garnek zestawić z ognia i dodać miód do smaku. Wymieszać.
  • Składniki zmiksować na gładko i przelać do czystych i suchych butelek. Odwrócić do góry dnem i odstawić do ostygnięcia.
  • Sok można pasteryzować na mokro przez 15 minut. Po ostygnięciu wstawić do spiżarni lub kuchennej szafki, a po otwarciu przechowywać w lodówce.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej