Nie kupuję drogich suplementów na odporność. Zamiast nich robię pyszną domową multiwitaminę
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zamiast wydawać krocie na suplementy diety wspierające odporność, warto wybrać ten przepis. Domowa multiwitamina ma nie tylko pyszny smak, ale i zawiera składniki, które bogate są witaminy i minerały niezbędne do budowania odporności. Oto łatwy przepis na pyszną domową multiwitaminę, czyli sok z owoców i warzyw, który działa lepiej niż drogie medykamenty.
Z czego zrobić domową multiwitaminę?
Sezon na domowe przetwory jeszcze trwa. W tym roku oprócz marynowanych warzyw i dżemów owocowych, warto postawić na pyszny i zdrowy sok. Domowa multiwitamina to połączenie sezonowych owoców i warzyw, które wyróżniają się pozytywnym wpływem na zdrowie. Są świetnym źródłem witamin i minerałów. Korzystnie działają na cały organizm, ale przede wszystkim pomagają zbudować odporność.
Co jest więc potrzebne, aby przygotować pyszną i pełną zdrowia domową multiwitaminę? Lista składników obejmuje sezonowe produkty, które właśnie teraz piętrzą się na bazarowych straganach i sklepowych półkach.
Jak zrobić domową multiwitaminę?
Przepis na pyszną multiwitaminę na odporność nie jest trudny, więc warto z niego skorzystać. Aż trudno uwierzyć, że taki domowy suplement diety można zrobić łatwo i bez zbędnych komplikacji. Aby przedłużyć dobroczynne działanie domowego soku na odporność i zachować pyszny smak, butelki można zapasteryzować na mokro.
Jak przygotować kilka butelek z wyśmienitą i pełną zdrowia multiwitaminą? Z tym przepisem jest to bardzo łatwe i nie wymaga długiego czasu.
- 1. krok – obranie warzyw i owoców
- 2. krok – gotowanie marchewek i dyni do miękkości
- 3. krok – dodanie jabłek i gruszek, gotowanie do miękkości
- 4. krok – dosłodzenie soku miodem
- 5. krok – zmiksowanie soku
- 6. krok – przelanie domowej multiwitaminy do butelek i pasteryzacja na mokro
Jak pić domową multiwitaminę?
Podczas jesieni i zimy dietę warto wzbogacać produktami, które w naturalny sposób pomogą zbudować odporność. Dzięki nim można łatwo zabezpieczyć się przed przeziębieniami i infekcjami. Pomogą także szybciej pozbyć się choroby. Idealnym uzupełnieniem codziennej diety jest domowa multiwitamina. Ten pyszny sok z owoców i warzyw można pić bez względu na porę dnia. Wystarczy jedna szklanka dziennie, aby wzmocnić odporność. Domowa multiwitamina doskonale zastąpi gotowe soczki owocowo-warzywne, które dostępne są w sklepach. Zawiera tylko naturalne składniki, nie ma w niej konserwantów czy ulepszaczy smaku.
SKŁADNIKI
- 3 l wody
- 1 i 1/2 kg jabłek winnych
- 1 kg gruszek
- 1 kg marchwi
- 500 g dyni (waga bez skóry)
- 400 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- miód
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa i owoce obrać ze skórki.
- Do garnka przełożyć starte na tarce marchewki i dynię. Wlać wodę i zagotować.
- Kiedy warzywa staną się miękkie, dodać pokrojone w kostkę i pozbawione gniazd nasiennych jabłka i gruszki. Ponownie zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości.
- Wlać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i wymieszać. Gotować kilka minut.
- Garnek zestawić z ognia i dodać miód do smaku. Wymieszać.
- Składniki zmiksować na gładko i przelać do czystych i suchych butelek. Odwrócić do góry dnem i odstawić do ostygnięcia.
- Sok można pasteryzować na mokro przez 15 minut. Po ostygnięciu wstawić do spiżarni lub kuchennej szafki, a po otwarciu przechowywać w lodówce.