Marynowane zielone pomidory po polsku - przepis
2021-03-27
łatwy
60 min
4
Marynowane zielone pomidory to pomysł jak wykorzystać ostatnie jesienne pomidory, które nie zdążą już dojrzeć! Warto je przerobić na zimową marynatę. To pyszny dodatek do dań mięsnych, ma oryginalny smak i jest łatwy do przygotowania.
SKŁADNIKI
- 10 zielonych pomidorów
- 2 średnie cebule
- 1 marchew
- sól
- marynata:
- szklanka octu spirytusowego 10%
- 3 szklanki wody
- 2 -3 łyżki cukru
- 2 liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory umyć, pokroić na grube (1/2 cm) plastry wykrawając twardą część spod ogonka.
- Cebulę obrać, pokroić na cienkie talarki.
- Marchew obrać, umyć, poszatkować na cieniutkie plasterki.
- Pokrojone warzywa umieścić w dużej misce, posolić. Odstawić na noc lub nieco dłużej.
- Po tym czasie warzywa odcedzić na sicie i następnie luźno ułożyć w wyparzonych słoikach.
- Wszystkie składniki marynaty zagotować i trochę przestudzić.
- Zalać marynatą warzywa w słoiku, zakręcić.
- Słoiki pasteryzować 30-40 minut, w zależności od ich wielkości.