Marynowane zielone pomidory po polsku - przepis

2021-03-27
marynowane-zielone-pomidory-jak-zrobic-podajemy-dobry-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Z zielonych pomidorów można przyrządzić pyszne marynaty
łatwy
60 min
4

Marynowane zielone pomidory to pomysł jak wykorzystać ostatnie jesienne pomidory, które nie zdążą już dojrzeć! Warto je przerobić na zimową marynatę. To pyszny dodatek do dań mięsnych, ma oryginalny smak i jest łatwy do przygotowania.

SKŁADNIKI

  • 10 zielonych pomidorów
  • 2 średnie cebule
  • 1 marchew
  • sól
  • marynata:
  • szklanka octu spirytusowego 10%
  • 3 szklanki wody
  • 2 -3 łyżki cukru
  • 2 liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory umyć, pokroić na grube (1/2 cm) plastry wykrawając twardą część spod ogonka.
  • Cebulę obrać, pokroić na cienkie talarki.
  • Marchew obrać, umyć, poszatkować na cieniutkie plasterki.
  • Pokrojone warzywa umieścić w dużej misce, posolić. Odstawić na noc lub nieco dłużej.
  • Po tym czasie warzywa odcedzić na sicie i następnie luźno ułożyć w wyparzonych słoikach.
  • Wszystkie składniki marynaty zagotować i trochę przestudzić.
  • Zalać marynatą warzywa w słoiku, zakręcić.
  • Słoiki pasteryzować 30-40 minut, w zależności od ich wielkości.