Marynowane pikantne kapelusze
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Czasami przyda się odmiana, a więc tym razem nieco ostrzejsza marynata, a grzybki tak przygotowane doskonale urozmaicą zimową porą nasze mięsne pieczenie.
Przepis pochodzi z książki "Grzyby". ZOBACZ WIDEO i dowiedz się, dlaczego warto ją kupić!
SKŁADNIKI
- 1 kg kapeluszy grzybów leśnych
- 400 ml octu 10-proc.
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- strączek ostrej papryczki
- po 1/4 łyżeczki: pieprzu ziarnistego, ziela angielskiego, suszonego estragonu
- kilka goździków
- kawałek laski cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte grzyby (bez moczenia!) wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 10 minut. Po tym czasie odcedzić na sicie.
- Ponownie przełożyć do garnka, skropić 1/2 szklanki octu i dusić na małym ogniu kilka minut.
- Pozostały ocet zagotować z dodatkiem wszystkich przypraw (ostrą papryczkę najlepiej pokroić w cienkie paski).
- Podduszone grzyby przełożyć do wyparzonych gorących słoików i zalać gorącą zalewą (razem z przyprawami), a wierzch polać oliwą.
- Zakręcić słoiki i postawić dnem do góry do wystudzenia.
- Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.