Marynowana sałatka cukiniowa z papryką - do słoików na zimę
2020-08-02
łatwy
60 min
4
Marynowana sałatka cukiniowa z papryką to idealny dodatek do zimowego obiadu. Pasuje zwłaszcza do mielonych kotletów i gulaszu, a także do bitek. Gdy cukinia obrodziła ci nad podziw, wykorzystaj ją do przygotowania tej pysznej marynaty!
Cukinia czy kabaczek? Mało kto zdaje się wiedzieć, że to jedno i to samo warzywo. Kabaczkiem nazywana jest zazwyczaj wyrośnięta cukinia ze zdrewniałą skórką i wyrośniętymi pestkami. Takie warzywo możemy także zużyć do przygotowania sałatki z powyższego przepisu, koniecznie jednak musimy je obrać i pozbawić gniazda nasiennego. Nie musimy tego robić, gdy zbieramy młode cukinie/kabaczki.
SKŁADNIKI
- 3 kg cukinii - po wydrążeniu ewentualnych pestek (cukinię z twardą skórką obrać )
- 4 duże czerwone papryki
- 0,5 kg cebuli
- 1 duża główka czosnku
- Zalewa:
- 1,5 łyżki soli kamiennej
- 3 łyżki kurkumy
- 4 łyżeczki gorczycy białej
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka octu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię umyć, wydrążyć pestki, pokroić w ćwiartki a następnie w cienkie plasterki.
- Paprykę pokroić w paseczki, a cebulę w piórka.
- Czosnek przecisnąć przez praskę i razem w resztą warzyw wymieszać w dużej misce.
- Wszystkie składniki zalewy lekko podgrzać, mieszając do rozpuszczenia się cukru.
- Zalać pokrojone warzywa. Odstawić na co najmniej 12 godz.
- Po upływie tego czasu przełożyć sałatkę do słoików, zalać zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować przez 5-6 minut (od momentu zagotowania się wody).