Marynowana dynia z cukrem i goździkami: przepis na pikle z dyni
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Jesień to czas na dynię w occie. Dynia marynowana, podawana jako dodatek do smażonych i pieczonych mięs czerwonych, króluje na naszych stołach szczególnie jesienią i zimą. Wypróbuj nasz przepis na pyszną marynowaną dynię.
SKŁADNIKI
- 1 dynia
- ocet 10% ½ szklanki
- woda 1 l
- sól 1 łyżeczka
- cukier 10 łyżeczek
- goździki 10 sztuk
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię należy obrać z twardej skórki, pozbawić luźnego miąższu i usunąć pestki. Następnie pokroić ją w kostkę o grubości 1 cm. Potem zagotować wodę z cukrem, solą, goździkami i wrzucić do niej dynię. Zagotować, wlewając pod koniec ocet, delikatnie zamieszać i szybko zdjąć z ognia. Następnie przełożyć do wcześniej przygotowanych czystych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować ok. 10 minut.