Marynata z winogron: pomysł na dodatek do mięsa i serów
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Winogrona jesienią są najlepsze. Jeśli udało nam się zebrać obfite plony winogron z domowego ogródka albo niezbyt drogo kupić winogrona z południa Europy, warto z nich zrobić przetwory! Mogą to być nie tylko dżemy czy galaretki, ale też marynaty.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg jasnych winogron
- 1/2 kg ciemnych winogron
- zalewa:
- 3/4 szklanki octu 10 proc.
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 kg cukru
- 2 kawałki kory cynamonu
- kilkanaście goździków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Winogrona umyć, oberwać z gron, osuszyć. Włożyć warstwami do czystych słoików.
- Wodę z przyprawami i cukrem zagotować, dodać ocet i zagotować jeszcze raz.
- Winogrona zalać zalewą, słoiki dobrze zakręcić i pasteryzować 10 minut.