Marynata z dyni na słodko: przepis na marynowaną dynię
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Sezon na przetwory z dyni w pełni, warto więc zrobić marynowaną dynię na słodko. Dynia w occie z dodatkiem miodu i cynamonu będzie doskonałym dodatkiem do dań wytrawnych, mięs i sałatek. Pasteryzowanie dyni jest dość proste, dlatego wykorzystując świeże dynie z działki, przygotuj słodką marynatę z dyni na nadchodzącą zimę.
SKŁADNIKI
- 4 szklanki dyni
- 2,5 szklanki wody
- 3/4 szklanki octu 10-proc.
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 10 goździków
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię obraną i pokrojoną w dużą kostkę obgotowujemy ok. 1 minuty w lekko posolonej wodzie.
- Delikatnie odcedzamy i studzimy, po czym układamy w wyparzonych i czystych słoikach.
- Przygotowujemy zalewę z wody, octu, miodu, cukru, soli i przypraw, i gorącą, zalewamy dynię w słoikach.
- Zakręcamy szczelnie słoiki i pasteryzujemy ok. 20 minut.