Marmolada z pieczonych jabłek, dyni i porzeczek: idealna na zimę
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          40 min
      
      
        
          4
      
    Przetwory przygotowane własnoręcznie są smaczne i zachowują więcej witamin niż produkty, które można kupić w sklepie. Proponujemy przepis na marmoladę z jabłek, dyni i porzeczek. Ważne, by na przetwory wybierać dojrzałe, słodkie owoce.
Dżem porzeczkowy z wanilią i imbirem
Dżem czereśniowy z sokiem z czerwonej porzeczki
Konfitura porzeczkowo-kokosowa
Dżem gruszkowo-porzeczkowy
Dżem z białych porzeczek
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg jabłek
 - 1/2 kg borówek lub porzeczek
 - 1/2 kg dyni
 - 1/2 szklanki soku z jabłek
 - 3/4 kg cukru
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka umyj, ułóż na blasze, upiecz. Gdy wystygną, przetrzyj przez sito.
 - Dynię obierz ze skóry, miąższ pokrój, duś z sokiem jabłkowym, aż zacznie się rozpadać.
 - Porzeczki przebierz, opłucz na sicie.
 - Jabłkowy i dyniowy przecier nałóż do garnka, wsyp porzeczki. Na małym ogniu podgrzewaj, mieszając.
 - Gdy masa zmniejszy objętość o połowę, wsyp cukier i dalej smaż powoli.
 - Gdy marmolada zgęstnieje, nałóż do wyparzonych słoików i szczelnie je zamknij.