Marchewka pasteryzowana [przepis]: jak przyrządzić, ile cukru dodać?
2021-08-31
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Marchewka równie dobrze smakuje na surowo, jak i ugotowana, a także w przetworach na zimę. W sezonie kiedy warzyw jest dużo i przygotowujemy przetwory, warto pamiętać także o marchwi. Sprawdź, jak przygotować marchewkę pasteryzowaną. Podajemy bardzo łatwy przepis.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg marchwi
- 1 litr wody
- 3 dag cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew umyć i obgotować, a następnie pokroić w kostkę. Włożyć ciasno do słoików.
- Zagotować wodę z cukrem, zalać marchewkę.
- Pasteryzować 15 minut w temperaturze 100 st. C.
Metody pasteryzacji przetworów