Kurki duszone w maśle na zimę

Kurki duszone w maśle na zimę
Autor: pixabay.com Kurki najlepsze są przyrządzone na maśle. 
łatwy
60 min
4

Kurki duszone w maśle z czosnkiem, to dobry pomysł na przetwory z kurek na zimę. W tym sprawdzonym przepisie kurki - lekko pikantne grzyby leśne - są konfitowane, czyli długo podgrzewane w gorącym maśle. Masło jest najlepszym nośnikiem smaku. Odrobina czosnku podkreśla subtelny aromat kurek. Tak ugotowane kurki podane samodzielnie lub dodane do potrawki smakują wybornie. 

Polecamy przepisy na dania z kurkami:

Kurki - oryginalne pomysły Magdy Gessler na kurki

Kurki zapiekane po francusku: pyszna przekąska sezonowa

SKŁADNIKI

  • 50 dag kurek
  • 50 dag masła klarowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 nieduża cebula
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurki przebrać, przyciąć trzonki, oczyścić z piasku i bardzo starannie wypłukać pod bieżącą wodą na sicie. Mniejsze sztuki użyć w całości, większe pokrajać wzdłuż na pół, lub wyjątkowo duże na cztery.  Dobrze osączyć na sicie.
  • W rondlu roztopić klarowane masło, dodać w całości obrane z łusek ząbki czosnku oraz cebulę.
  • Dodać osączone grzyby i sól. Podgrzewać prawie do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum, gotować powolutku przez 30 minut i odstawić.
  • Gotowe grzyby, bez ząbków czosnku i cebuli, przełożyć do wyparzonych słoików, napełniając je do ¾ wysokości. Można je po wystudzeniu przechować w lodówce przez 6 do 8 tygodni. Dłużej można je przechowywać po pasteryzacji. Pasteryzować dwukrotnie: pierwszy raz przez 1 godzinę w temperaturze 100ºC, drugi raz po 48 godzinach przez 30 minut w temperaturze 95ºC. 
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?