Kurki duszone w maśle na zimę
2021-09-22
łatwy
60 min
4
Kurki duszone w maśle z czosnkiem, to dobry pomysł na przetwory z kurek na zimę. W tym sprawdzonym przepisie kurki - lekko pikantne grzyby leśne - są konfitowane, czyli długo podgrzewane w gorącym maśle. Masło jest najlepszym nośnikiem smaku. Odrobina czosnku podkreśla subtelny aromat kurek. Tak ugotowane kurki podane samodzielnie lub dodane do potrawki smakują wybornie.
Polecamy przepisy na dania z kurkami:
SKŁADNIKI
- 50 dag kurek
- 50 dag masła klarowanego
- 3 ząbki czosnku
- 1 nieduża cebula
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurki przebrać, przyciąć trzonki, oczyścić z piasku i bardzo starannie wypłukać pod bieżącą wodą na sicie. Mniejsze sztuki użyć w całości, większe pokrajać wzdłuż na pół, lub wyjątkowo duże na cztery. Dobrze osączyć na sicie.
- W rondlu roztopić klarowane masło, dodać w całości obrane z łusek ząbki czosnku oraz cebulę.
- Dodać osączone grzyby i sól. Podgrzewać prawie do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum, gotować powolutku przez 30 minut i odstawić.
- Gotowe grzyby, bez ząbków czosnku i cebuli, przełożyć do wyparzonych słoików, napełniając je do ¾ wysokości. Można je po wystudzeniu przechować w lodówce przez 6 do 8 tygodni. Dłużej można je przechowywać po pasteryzacji. Pasteryzować dwukrotnie: pierwszy raz przez 1 godzinę w temperaturze 100ºC, drugi raz po 48 godzinach przez 30 minut w temperaturze 95ºC.
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?